fredag 31 januari 2020

Nivå på sparande

I veckan har har det diskuterats flitigt på Twitter och bloggar om hur långt man kan gå när det gäller sparande. Det började med att Utdelningsseglaren la upp ett inlägg på Twitter om att dela diskmaskinstabletter för att få dem att räcka längre och sedan urartade det därifrån.

Det visade sig snabbt att det finns två läger, ett som inte ser något fel med det och ett annat som tycker att det är att gå för långt. Jag har ser inget problem med att dela diskmaskinstabletter men har däremot lite svårt att se hur en del kan bli så upprörda av en sådan sak. Tycker man att det är över gränsen av sparsamhet så är det ingen som tvingar dem att göra likadant.Jag har ett tydligt mål med mitt sparande och det är att en dag kunna leva på utdelningen av mitt kapital. För att komma dit så måste jag spara ihop pengar. När jag sätter upp ett mål så satsar jag ofta på det fullt ut och sparadet är inget undantag. Om jag kan spara lite extra pengar under tiden så att jag når mitt mål lite snabbare så gör jag det. Samtidigt så får det inte gå för långt och jag väger alltid insatsen jag måste göra mot hur mycket jag kan spara. Det bästa för mitt sparande vore att flytta ut i tält och äta havregrynsgröt till varje måltid men det skulle innebära en allt för stor uppoffring så det är självklart inte aktuellt.

Ett exempel på sparsamhet för mig är det här med att plastpåsar i affären. Köpa plastpåsar kostar inte många kronor (innan extra skatt på plastpåsar och annat trams införs) men det innebär minimal extra insats för mig att ha med mig påsar hemifrån och på så sätt spara in de där extra kronorna.

Några kommenterade att man blir inte miljonär på de där extra sparade kronorna och det kanske stämmer men det blir absolut inte sämre. Man får inte heller se det som en enskilt händelse för då handlar det inte om mycket pengar. Men har man samma tänk när det gäller allt som kostar pengar så blir det tillsammans en hel del. För mig är det helt naturligt och inget jag behöver tänka på. Finns det en möjlighet att spara några kronor så gör jag det automatiskt.

2 kommentarer:

  1. Kan väl bara hålla med i vad du skriver! Suck för plastpåseskatten, tar oftast med mig tygpåsar men ibland har man dem inte med. Sjukt att varenda litet felsteg ska bestraffas när normala o skötsamma personer tar dem medans de riktiga skurkarna kommer undan med det mesta...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den där plastpåseskatten förstår jag mig heller inte på. Någon större påverkan på miljön kommer den inte att ha men man får in en massa extra skatteintäkter och det är väl den egentliga anledningen till att den införs.

      Radera