Om Mig

Denna sidan är tänkt att ge lite mer information om vem det är som skriver på den här bloggen.

Jag är en man, mellan 35 och 40 år gammal som för närvarande bor ensam i en hyreslägenhet i en mindre stad någonstans i södra Sverige. Jag är född och uppvuxen i regionen och trivs bra här så jag har inte haft någon anledning att flytta så långt.

Jag har ett stort idrottsintresse och har själv utövat många olika sporter på olika nivåer under åren. Förutom det så är resor, djur, natur och friluftsliv något jag brinner för. Jag trivs bäst ute i naturen och föredrar det framför städer och andra platser med mycket folk. Jag har rest en del och älskar att upptäcka olika delar av världen. Resorna brukar oftast fokuseras på naturupplevelser och ju mindre andra turister det finns på platserna jag besöker ju bättre är det.


Utbildning/Jobb

Efter studenten så var jag ordentligt skoltrött så jag hade ingen större lust att studera vidare. Jag hade ett sommarjobb på ett större industriföretag och när hösten kom så fick jag ett erbjudande om fortsatt anställning som jag accepterade. Det var skönt att slippa skolan och tjäna egna pengar även om jag såhär i efterhand kan konstatera att lönen var mycket låg. Själva arbetet var inte de roligaste även om jag tidigt avancerade till lite mer tekniska arbetsuppgifter. Många av mina arbetskamrater hade jobbat på företaget hela sitt liv och jag kände ganska snabbt att om jag inte studerade vidare så skulle även jag bli fast på det förhållandevis enkla jobbet under lång tid framöver.

Även om jag fortfarande var trött på skolan så började jag studera en tvåårig IT-utbildning på ett universitet inte så långt från där jag bor. Efter att de två åren var slut så fortsatte jag även ett tredje år och efter det så blev det ytterligare ett och ett halvt års magisterutbildning. När jag var klar så hade jag en magisterexamen i Software Engineering. Jag började jobba som systemutvecklare nästan direkt efter utbildningen och gör det fortfarande även om har bytt arbetsgivare några gånger genom åren.

Ekonomi/Sparande

Jag har alltid varit sparsam och försiktigt när det gäller att spendera pengar. För mig har det alltid varit självklart att spara ihop pengar om man vill köpa något och låna pengar undviker jag så mycket jag kan. Ända sedan jag började jobba så har det blivit pengar över varje månad och jag har aldrig haft något stort behov av att konsumera.

Pengarna placerades på ett sparkonto och växte en del tack vare en hög ränta. Räntan minskade sedan i stadigt takt och har nu varit obefintlig sedan många år. Trots det så behöll jag mina pengar på sparkontot alldeles för länge vilket jag ångrar idag. Ett par aktier har jag också ägt i många år och lite pengar var placerade i fonder hos en av storbankerna. Dessa pengar har svängt kraftigt i värde, både upp och ner, i samband med IT-bubblan och sedan finanskrisen.

Det var först 2012 som jag öppnade ett konto hos Avanza och tog tag i mina investeringar på allvar. Sedan dess har jag lärt mig mer och mer och intresset för ekonomi, aktier och investeringar ökar hela tiden.

Framtiden

Jag funderade tidigt på det här med att kunna sluta jobba och jag kommer ihåg att jag räknade på hur mycket pengar jag måste ha på sparkontot för att kunna leva på räntan. Det hade kanske fungerat när räntan var hög men drömmen sprack när räntan gick ner till noll. När jag sedan lärde mig mer om utdelningar från aktier så kom tanken på tidig pensionering tillbaka.

Jag har aldrig riktigt trivts med att jobba utan det har mer varit ett nödvändigt ont. Det känns som jag slösar med min tid när jag sitter framför datorn på ett kontor hela dagarna och det finns så mycket annat jag hellre skulle vilja göra.

Planen är att kunna sluta jobba under 2020 och använda den lediga tiden till bl.a. resor. Då mina stora intressen är cykling och vandring så vill jag gärna ge mig ut på längre resor med cykel eller till fots utan tidsgräns och veta att jag inte måste tillbaka till ett fast jobb.


Är det något mer ni vill veta så lämna gärna en kommentar eller skicka mig ett meddelande här eller på Twitter. Mitt konto heter @moneyfnothing och du hittar det här.

8 kommentarer:

 1. Vi delar lite tanken kring just det här med att sluta jobba. Visst trivs man, men jag går med åsikten att jag alltid någon gång blir less på de jobb jag får.

  Riktigt bra skrivet för övrigt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nya uppgifter på jobbet gör att man får lite mer energi men det går snabbt över och det blir enformigt igen.

   Radera
 2. Håller med om att det finns mycket annat roligt att göra här i livet än att jobba. Lycka till med planen att sluta jobba 2020 :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobba ligger långt ner på listan av saker jag vill göra. Jag ska göra allt jag kan för att hålla planen och kunna sluta jobba.

   Radera
 3. Jag sparade som mest när jag inte hade familj, nu har jag fått en bäbi :)
  Vad skulle du göra om du träffar en tjej som önskar barn? Har du några framtidsplaner när det gäller familj/ barn?

  Hälsningar Swedendivin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barn är inte någon prioritet för mig och jag räknar inte med att skaffa några barn. Det är dock inte helt uteslutet och skulle jag träffa någon som väldigt gärna vill ha barn så kan jag ändra mig. Självklart skulle det ändra de ekonomiska förutsättningarna men det tar jag om det blir aktuellt.

   Radera
 4. Hej!

  Kikar in här då och då och noterade att din plan var att kunna sluta arbeta 2020. Hur går planerna där? Hur mycket vill du ha i besparingar för att checka ut från arbetslivet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funderade precis om någon skulle notera det, jag får nog uppdatera denna sidan eftersom det tidpunkten inte gäller längre. Jag behöver mer tid så jag kommer fortsätta jobba något år till och sedan försöka gå ner i arbetstid som ett första steg.

   Radera