onsdag 11 september 2019

Månadsrapport Augusti

Augusti var första månaden tillbaka på jobbet efter semestern och det tog inte många dagar innan jag var tillbaka i de normala rutinerna. Det är lite skrämmande hur snabbt man är tillbaka i ekorrhjulet och varje dag ser i princip likadan ut. Just den här monotona vardagen där det inte händer något av intresse är anledningen till att jag vill nå ett friare liv utan heltidsjobb där jag kan fylla mina dagar med lite mer spännande aktiviteter. Ännu är jag inte där så då gäller det att fortsätta spara, köpa aktier och håva in utdelningar som återinvesteras. Augusti var en bra månad ur ett ekonomiskt perspektiv och portföljen ökade i värde.

Inkomster: 36 400 kr

Inkomsterna var högre än normalt eftersom semesterersättningen från sommarens ledighet betalades ut. Detta gav några extra tusenlappar som självklart gick till att köpa nya aktier.

Utgifter: 10 264 kr

Utgifterna var även de lite högre än normalt och det beror också på semestern. Jag gör alla mina inköp på mitt Mastercard som jag sedan betalar en månad senare. Stora delar av semestern så var jag ute och cyklade, vilket är billigt, så det blev inte så mycket högre utgifter än en vanlig månad.

Utdelningar: 7 350 kr

Utdelningarna under augusti summerades till 7 350 kr vilket är 19% sämre än samma månad förra året. Att det blev sämre än förra året beror på att vissa av utdelningarna i stället kommer i början av September. Total har jag nu fått 111 180 kr under året och jag har snart passerat förra årets totala utdelningar. September är en svag utdelningsmånad och jag förväntar mig ungefär 6 000 kr.

Portföljen: 0.41 %

Portföljen var länge på minus under månaden men några starka dagar på slutet gjorde att jag till slut landade på plus. Den svaga kronan gjorde att värdet på mina utländska innehav ökade vilket skickade upp värdet på portföljen till nya rekordnivåer. Totalt var portföljen värd 2 504 915 kr vid månadsskiftet. Jag skickade över 25 000 kr till Avanza och 3 000 kr till mitt buffertkonto.

Nya aktier köptes också in till portföljen och denna gången blev det inte mindre än fyra nya innehav.


Bloggen

Inte mycket hände på bloggen under augusti, vi får hoppas på lite förbättring under kommande månader.

4 kommentarer:

 1. Bra fart i portföljen och fina utdelningar! Härligt att se.
  Lite nyfiken på vilka var de nya innehaven är?

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrev lite om det här: https://money-f-nothing.blogspot.com/2019/08/inkop-augusti.html men de nya är: Telia, AbbVie, Iron Mountain och New Mountain Finance Corp

   Radera
 2. Hej Money for Nothing. Måste säga att jag är imponerad av din disciplin att spara. Precis som dig tycker även jag att ett månadssparande är bra över tid. Dock har jag inte möjlighet att spara lika mycket som dig varje månad. Men det viktigaste är att sparandet blir av om det ska bli bra på sikt. Hur mycket pengar ska du ha sparat för att våga säga upp dig och leva på portföljen? Jag tycker själv det är svårt att avgöra vid vilken nivå man kan känna sig nöjd. Saken är ju den att allt går upp i pris varje år och därför krävs kanske lite mer pengar än man tror. Men förhoppningsvis kan ju även utdelningarna öka över tid.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, mina utgifter är låga så det blir en hel del över varje månad.

   Hur mycket pengar jag behöver innan jag vågar säga upp mig är en svår fråga som jag funderar på nästan varje dag. Jag tror jag vill ha i snitt runt 20 000 kr i utdelningar varje månad innan det är dags. Sedan hoppas jag att utdelningsökningen håller jämna steg med prisökningen.

   Radera