söndag 1 september 2019

Mål med sparande

Jag tror att nästan alla har hört att det är bra att spara pengar men trots det så är det många som inte gör det. Alla kanske inte har möjlighet att lägga undan en massa pengar varje månad men jag anser att det är möjligt för de flesta att spara åtminstone något.Jag har flera bekanta som inte sparar några pengar trots att de har bra inkomst och när man frågar varför så är ofta svaret att de inte ser någon mening med att spara. De har inget som helst mål för sitt sparande och då blir det mer lockande att göra slut på pengarna varje månad. Många som faktiskt sparar gör det för att ha lite pengar till oförutsedda utgifter eller ha mer pengar när de blir äldre. Detta är mål som i vissa fall ligger långt fram i tiden och då kan det vara svårt att motivera sig att spara i stället för att använda pengarna.

Framtida pensioner kommer inte att vara höga och då blir det ännu viktigare att själv göra något så man kan leva ett bekvämt liv när man blir äldre. Detta borde vara motivation nog för de flesta att börja spara. Det räcker inte heller att börja spara något år innan pensionen utan man bör börja så tidigt som möjligt. Ett litet sparande under många år ger en hel del pengar när det är dags för pension.

För mig har målet med mitt sparande länge varit att kunna sluta jobba. Jag känner mig fast i ekorrhjulet och det känns som om dagarna slösas bort. Det finns så mycket annat jag vill göra som jag inte har tid med när jag jobbar heltid. Att jag inte riktigt gillar mitt jobb kan kanske var en orsak till att jag känner så här. Jag har inget problem med att jobba även lite i framtiden, bara det inte är på heltid.

Jag är inte hundra procent säker på att sluta jobba är lösningen på allt men det är något jag gärna vill testa, skulle det inte fungera så kan jag alltid börja jobba igen. Jag kanske inte kan få tillbaka samma jobb som tidigare men det är jag inte säker på att jag vill. Tar jag i stället den "säkra" vägen och fortsätter att jobba till normal pensionsålder så kan jag aldrig gå tillbaka i tiden och göra annorlunda. Jag är rädd för att om jag inte testar på ett friare liv, när jag har chansen, så kommer jag att ångra mig när jag blir äldre. Ibland måste man chansa lite och testa något nytt även om det kan kännas lite skrämmande. Man vet inte hur det blir innan man har testat men gör man ingen alls så kommer det definitivt inte bli bättre.

4 kommentarer:

 1. Hallå! Intressant och läsvärt inlägg, det är svårt o läskigt ibland att testa nåt nytt men ibland behövligt och kanske även nödvändigt. Känner mer o mer att tiden slösas bort eller kanske mer rätt, den bara försvinner i överlevnadskampen. Ekorrhjulet är inget vidare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sluta jobba är ett stort beslut som går emot vad många uppfattar som "normalt" och personer jag pratar med tycker att man är galen. Jag är en person som ibland överanalyserar och tänker lite för mycket innan beslut som detta vilket gör att det ibland inte händer något utan jag fortsätter som vanligt. Ibland måste man chansa lite och testa något nytt även om det är lite osäkert vad det leder till.

   Radera
 2. Håller med ovanstående talare; intressant och läsvärt!

  Det är helt sant att alla kanske inte kan spara 50 % av inkomsten men alla kan såklart spara något. Och om man inte kan det så är det dags att lägga om sina vanor. Väldigt mycket kan förändras om man lägger om sina vanor.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med, och det krävs ofta inte ens några stora förändringar för att börja spara lite varje månad. Det handlar bara om att göra lite andra prioriteringar men det verkar var svårt för många.

   Radera