fredag 20 september 2019

Flytta aktier från ISK till KF

Den senaste veckan så har jag flyttat några av mina utländska innehav från mitt investeringssparkonto (ISK) till min kapitalförsäkring (KF). Utländska innehav är bäst att äga i en kapitalförsäkring och så har jag det också i de flesta fall. Alla nya utländska aktier som jag köpt under de senaste åren har jag gjort i min kapitalförsäkring. Men några utländska innehav som jag ägt länge har jag haft på mitt investeringssparkonto och de är dessa som jag nu vill flytta för att ha alla utländska innehav på samma ställe.

Det är inte möjligt att flytta aktierna direkt så jag var tvungen att först sälja aktierna, flytta pengarna och sedan köpa tillbaka dem igen i min kapitalförsäkring och då finns det några saker att tänka på.Det första är courtaget och det slipper jag inte undan men jag vill inte betala mer än nödvändigt. Avanza använder courtageklasser och beroende på hur stor post man ska köpa eller sälja så passar olika courtageklasser bäst. Man kan byta courtageklass varje dag och eftersom det skiljer lite i storlek på innehaven som jag vill flytta så har jag bytt courtageklass fram och tillbaka under veckan.

Nästa sak att tänka på är likviddagarna. När man säljer aktier så får man pengarna in på kontot direkt men pengarna är egentligen inte "dina" utan är ett preliminärt saldo som Avanza i detta fallet erbjuder. Först på likvidagen som ofta är två dagar så blir pengarna bokförda på ditt konto. Det betyder att om man plockar ut pengarna direkt när man sålt aktierna så tar man ut lånade pengar och får betala ränta. Det är inget jättestort belopp men även i detta fall så vill jag inte betala mer i avgifter än nödvändigt så jag väntar två dagar efter försäljningen innan jag för över pengarna till min kapitalförsäkring. Risken med att vänta två dagar är att priset på aktierna förändras. I mitt fall så har jag haft tur och priset har gått ner lite vilket gjorde att det blev billigare att köpa tillbaka aktierna.

Den största kostnaden för att flytta aktierna var valutaväxlingen som jag fick betala både när jag sålde och köpte.

Flytten resulterade också i en annan sak som störde mig lite och det var att jag får ett nytt inköpspris. Innehaven som jag flyttade har gått väldigt bra och har varit upp mellan 50% och 70%. Nu när jag köpte aktierna så fick jag ett nytt inköpspris och visar 0% uppgång. Detta är förstås inget som påverkar någonting mer än att jag inte har massa blå siffror när jag tittar i min portfölj.

5 kommentarer:

 1. Tråkigt att städa o än värre när det kostar också... Hur stora summor handlade flytten om o hur stora blev kostnaderna för flytten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kostar lite. Totalt var det aktier för 500k som skulle flyttas och det kostade ungefär 3500 i avgifter. Eftersom jag kunde köpa tillbaka aktierna lite billigare än jag sålde för så fick jag tillbaka lite av avgifterna.

   Radera
 2. Det blir väl så när man köper nya aktier fonder du vet ju vad du hade innan.

  SvaraRadera
 3. Man ändra inköpspris på avanza

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag flyttade precis till Avanza, prickade en liten nedgång på börsen så förhoppningsvis kan jag tjäna in avgifterna på återköp som är billigare

   Radera