tisdag 18 februari 2020

Jobbigt att vara utdelningsinvesterare

De senaste tiden och framför allt förra veckan har jag haft blandade känslor för mitt sparande och mina aktier. Portföljen går som tåget, det är nya rekord nästan varje dag och till och med betting och bank-aktier verkar har hittat flytet och går upp. Jag närmar mig nya drömgränsen på tre miljoner med stormsteg och får vi bara ett litet plus i veckan som kommer så är jag där. Det är självklart mycket roligt att se sina innehav ständigt växa och bli större.

Min strategi när det gäller aktier har alltid varit utdelningar och investera i bolag som ger en bra utdelning och gärna höjer den ibland också. Men medan portföljen rusar uppåt så har utdelningarna den senaste tiden gått åt andra hållet. Jag förväntade mig visserligen en del utdelningssänkningar under året men de har blivit större än vad jag trodde och dragit ner min utdelningsprognos en hel del. Detta gör att jag börjar fundera på vissa innehav och om jag ska behålla dem eller inte.


Kindred
Kindred sänkte utdelning rätt ordentligt och det sved rejält. En sänkning var väntad men kanske inte så mycket. Jag har köpt en del Kindred under främst förra året och det är ett medelstort innehav i portföljen så en stor sänkning påverkar mycket. Direktavkastningen är nu ganska låg för vad jag vill ha från ett bolag av denna typen och det skulle inte vara så svårt att hitta något annat stabilare bolag med samma direktavkastning. Samtidigt så tror jag på Kindred och deras satsningar vilket gör att jag är lite kluven. Just nu lutar det åt att jag behåller mina aktier ett tag till men skulle framtida rapporter vara dåliga så kanske jag säljer åtminstone en del av mina aktier.

Nordea
Nordea meddelade tidigt att de sänker utdelningen och så blev det också. Nordea är ett av mina största innehav så där minskade mina utdelningar med många tusenlappar. Jag äger redan många andra bankaktier så kanske vore det ett bra tillfälle att vikta ner mig i den sektorn. Nordea är den av storbankerna som jag gillar minst så ska jag sälja något så är det här. I ett första steg så funderar jag på att minska innehavet med ungefär 30%.

Nilörngruppen
Nilörngruppen sänkte också utdelningen och företaget verkar ha lite motvind. Nilörngruppen är ett av mina mindre innehav så det påverkar inte utdelningarna så mycket. För ett tag sedan så funderade jag på att fylla på innehavet men där har jag ändrat mig eftersom jag inte gillar att köpa aktier som går åt fel håll. Ett litet innehav som jag inte känner att jag vill köpa känns inte som något som är värt att behålla i portföljen. Jag har inte sålt något ännu men Nilörngruppen ligger risigt till.

Boston Pizza Royalties Income Fund
Även Boston Pizza sänkte utdelningen vilket var lite mer oväntat. De har betalat ut mer än 100% under en tid så det är kanske rätt sunt att de sänker utdelningen. Jag har ingen jättestor andel Boston Pizza i portföljen så de totala utdelningarna påverkas inte så mycket. Tillsvidare så behåller jag min aktier.

Jag ska fundera under veckan men sedan är det mycket möjligt att jag gör lite justeringar i portföljen. Jag brukar inte göra så mycket förändringar men när man får ny information eller något annat händer så måste man kunna tänka om och ändra sig. Det stora problemet är att jag har svårt att hitta något annat att köpa då börsen fortsätter att gå upp ock allt känns dyrt.

6 kommentarer:

 1. Visst är det jobbigt när tidigare pålitliga utdelare tappar fart? Är det tillfälligt eller kommer de igen nästa år? Ska jag sälja och vad ska jag då köpa?

  Ibland funderar jag på om det inte vore lugnare att bara köpa några indexfonder månadsvis i ur och skur och ENDAST fokusera på att skicka över så mycket pengar som möjligt till portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är alltid svårt att veta vad man ska göra. Särskilt bolag med hög utdelning är lite mer risk eftersom utdelningarna måste sänkas om vinsten minskar, det finns inte så stora marginaler där.

   Indexfonder är nog ingen dålig ide för de flesta men det är ju så mycket roligare med aktier.

   Radera
 2. Hej MFN!
  Har själv varit i samma tankar som du. Även jag har funderat kring Nordea bland annat. Har man en tydlig plan som utdelningsinvesterare att investera i bolag som kontinuerligt öka utdelningen fast ändock med sunda finanser så bör man ju ifrågasätta utdelningssänkningarna.

  Jag har svårt att sälja bolag men man kanske borde fundera på det i alla fall, ställa lite krav helt enkelt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också svårt för att sälja aktier och hänger ibland kvar lite för länge.

   Om ett bolag sänker utdelningen så bör man fundera på anledningen och om det är tillfälligt eller om det är så att vinsten minskar och fler sänkningar lär komma.

   Radera
 3. Sannerligen svåra frågor, tror vi alla brottas med dem och dessutom sådana som att är det tid att ta hem vinst eller ligga lång?

  Några tidigare fondäventyr har slutat dåligt, läs stillastående eller minus. Problemet med fonder är att du inte tsr hem delvinster, värdet ökar men så en dag vänder börsen ner o vad har man då tjänat? Har kört hårt i två år nu med utd aktier o det känns som det går bra, inte säker på att känslan är densamma med fonder.

  O sen, varför ändra nu när det gått bra, ska man verkligen ändra till fonder. Inte helt säker på indexfonders förträfflighet heller.

  Ägde avanza zero under hela 2018 o sålde 20 tkr med vinst på futtiga 200 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min strategi är att äga aktier på lång sikt och inte hämta hem vinster. Ibland så ändras förutsättningarna i något bolag och då kan det vara läge att ändra i portföljen.

   Aktier är det rätta även för mig även om jag fortfarande äger lite Avanza Zero.

   Radera