tisdag 10 december 2019

Datorhaveri

Det känns som mycket går emot mig just nu och det blev inte bättre när min dator valde att ge upp i helgen. Precis när jag satt och uppdaterade mitt excel-dokument med mina aktier så frös datorn och sedan så gick den inte att starta upp igen. Efter många timmars försök med att få igång den igen så gav jag upp. Jag använder min dator nästan varje dag så det fanns inget alternativ än att köpa en ny. Datorn är visserligen nästan sju år gammal men den har fungerat fint, fram till nu, och har en prestanda som räcker för mig så jag hade inte tänkt byta än på ett tag.
Inköpet kostade förstås en del pengar vilket svider i en sparsam själ som min. Jag har alltid full koll på alla mina utgifter så det känns inte bra när det kommer något oväntat, men det är väl därför det kallas just oväntade utgifter, det är svårt att förutse dem. Som tur är så har jag ett välfyllt buffertkonto som är tänkt att användas för händelser som denna så påverkan på min ekonomi är minimal.

Alldeles för många personer har en liten eller ingen buffert alls och klarar inte den minsta extra utgift. En oväntade utgift kan rasera hela ekonomin och då tar man till snabblån för att lösa problemet vilket leder till en ännu sämre ekonomi. Jag är av åsikten att de allra flesta kan spara något och då är en buffert för oväntade utgifter en av de första sakerna man bör skaffa.

2 kommentarer:

  1. Riktigt surt, hade du backup o var har du den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har backup på en extern hårddisk på nästan allt så jag förlorade inget viktigt. Jag la även in linux på ett usb som jag kunde boota från och på så sätt kunde jag komma in i datorn och hämta de filer som jag inte kört backup på.

      Radera