onsdag 9 oktober 2019

Gå ur svenska kyrkan

Om du har funderat på att gå ur svenska kyrkan men ännu inte gjort det så är det hög tid att ta tag i det nu. Senast den 1:a november måste anmälan om utträde finnas hos församlingen som du tillhör om du vill slippa att betala kyrkoavgift på nästa års deklaration.

Kyrkoavgiften är lite olika beroende på var man bor men jag skulle betala 0.96% av min inkomst före skatt. Det låter kanske inte så mycket men det blir ändå rätt många tusenlappar på ett år, särskilt om man har lite högre inkomst. Vi betalar även en begravningsavgift men den kommer man inte undan.
Jag gick själv ur kyrkan för rätt många år sedan och det är inget jag ångrar för det är mycket pengar som jag har sparat genom åren. Anledningen till att jag gick ur var inte bara på grund av pengarna utan för att jag inte är det minsta religiös. Jag har svårt för det mesta som har med religion att göra och känner att det är inget jag vill stödja.

Att gå ur svenska kyrkan kyrkan är enkelt. Man laddar ner en blankett här, fyller i och skickar den till sin församling. Jag har hört om personer som har fått lite frågor varför de vill gå ur men för mig så var det inget sådant. Man kan också ha ett möte med församlingens kyrkoherde och begära sitt utträde muntligen men då gissar jag på att du får en och annan fråga.

Det finns också lite konsekvenser av att man lämnar kyrkan, man får t.ex. inte en kyrklig begravningsceremoni. Vill man ändå ha det så är det möjligt, men man får bekosta allt själv. För mig är detta inget problem och jag tycker de få personer som vill sörja/fira min bortgång kan göra det på ett trevligare ställe än i en kyrka.

Vill man gifta sig i kyrkan så måste minst en av makarna vara medlem i svenska kyrkan.

En anledning man hör för att personer inte lämnar kyrkan är att de skänker pengar till välgörenhet och därför kan man tänka sig att fortsätta att betala kyrkoavgiften. Det finns ju inget som hindrar en från att själv skänka en del av pengarna man sparar till välgörenhet så det tycker jag inte är någon anledning till att inte lämna.

Det är förstås upp till var och en om man vill lämna kyrkan eller inte men för mig var det inget svårt beslut. Tänker du också göra det så se till att göra det nu direkt så du hinner innan den 1:a november.

4 kommentarer:

 1. Hej Money for Nothing.

  Det blir en hel del pengar till kyrkan över tid om man väljer att vara med. Jag är själv utländsk medborgare men uppväxt i Sverige och därför har jag aldrig vart medlem i kyrkan. Jag delar inte heller deras tro och därför står jag fortsatt utanför. Som du skriver finns det många andra välgörenhetsorganisationer som man kan skänka pengar till om man vill. Vill även tipsa om Komplett:s Kreditkort som du kan genom min blogg just nu. Ingen årsavgift och minst 1 % Cashback på alla köp. För varje kort som skaffas genom min blogg skänker jag 200 kr till välgörenhet. Tycker kortet skulle passa dig som är sparsam som en annan :-)

  Ha en bra dag.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir lite pengar genom åren som går till kyrkan. Jag lägger hellre de pengarna på något annat.

   Jag läste ditt inlägg om kreditkortet och blev faktiskt lite sugen på att skaffa det men jag ska fundera lite till.

   Radera
 2. Ja här hos oss blir det ca 5500 kr om året som går till Svenska Kyrkan. I grund tycker jag att deras verksamhet är bra, men jag vänder mig mot att det inte är en fast medlemsavgift på säg 200 kr i månaden. En jag känner med bra lön betalar 12000 kr om året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också det borde finnas något sorts tak för det blir mycket pengar om man har en hög lön. Vet inte om det skulle ändra min uppfattning om kyrkan och få mig att gå med igen men chansen skulle vara större än vad den är nu.

   Radera