onsdag 4 september 2019

Fattiga studenter

Jag såg en nyhet igår där en familjeekonom på Ikano Bank hade räknar ut att en genomsnittlig student går back 270 kr varje månad. Jag håller visserligen med om att det är tufft att få det att gå runt som student men jag reagerade lite på siffrorna i uträkningen. Så här såg inkomster och utgifter ut:

Inkomster
Bidrag och lån:10676 kr

Utgifter
Hyra3580 kr
Hemförsäkring100 kr
Medier300 kr
Livsmedel2620 kr
Kläder och skor680 kr
Fritid710 kr
Mobiltelefon370 kr
Hygienartiklar420 kr
Förbrukningsvaror120 kr
Hemutrustning610 kr
Kollektivresor580 kr
Andra kostnader856 kr
Summa:10946 kr

Totalt:-270 kr

Det första jag såg var livsmedel för 2620 kr, är inte det lite väl mycket? Då räknas inte heller saker som hygienartiklar och förbrukningsvaror in, vilket jag för det mesta köper i livsmedelsaffärer, dessa har en egen kategori. Studenter är inte kända för att äta oxfilé varje dag så jag tror det finns möjlighet att få ner denna kostnaden rätt mycket. Själv så handlar jag för runt 1300 kr per månad och då ingår livsmedel, hygienartiklar och förbrukningsvaror. Även hygienartiklar för 420 kr i månaden låter lite högt men då är jag man, kvinnor kanske har andra behov.

Sedan har vi en mobiltelefon för 370 kr i månaden. Jag vet inte om det bara gäller abonnemang för då är det mycket pengar. Både Vimla och Hallon har abonnemang med 6GB surf för studenter som kostar 100 kr i månaden så även där går det att få ner kostnaden.



Jag saknar också en kategori för studiemedel om det nu inte räknas in i övriga kostnader. Nu var det ett tag sedan jag studerade men då var det mycket böcker och annat som skulle köpas vilken inte var billigt.

Det är också stor bostadsbrist för studenter vilket tvingar dem att söka andra boendealternativ till högre kostnader än i detta exemplet. Med en betydligt högre hyra så kan jag tänka mig att det blir svårt att få budgeten att gå ihop.

Om vi förutsätter att siffrorna ovan stämmer hyfsat med verkligheten så ser jag möjligheter även för studenter att spara in de där 270 som de går back varje månad. Det finns kanske inte utrymme att spara så att det blir en massa pengar över varje månad men nog borde de kunna få det att gå runt. Som vanligt gäller det att göra lite smarta val och lite annorlunda prioriteringar vare sig man är student eller inte.

11 kommentarer:

  1. Sorry men den där familjeekonomen måste väl komma ifrån mars, eller? Varför ska en student slösa 300 kr i månaden på "media"? Och oxfile till lunch?
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Maten var det jag reagerade på mest, tycker det var lite högt. Trodde studenter levde på nudlar och snabbmakaroner men det kanske har ändrats.

      Radera
  2. Lite roligt. Jag hade kostnader på runt 3000 kr i månaden för mat och hygein, ja jag handla på ICA och ja jag kunde ha sänkt det men jag prioterar mat helst bra mat.

    Hyran på 3580, funkar i fall man kanske får korridor i en liten stad. Men i Stockholm? aldrig att du kommer under 6000 om du hyr i andra hand. Exet hyrde för 6500 kr ute i Trångsund...

    Som du säger så kostar böckerna mycket mer än vad dom räknar med här!

    Sen den viktigaste! VART FAN HAR ÖLEN PLATS HÄR?! om något är viktigt när man pluggar så är det att knyta kontakter och vänskap under universitetstiden. Missas totalt!

    Mvh
    Investcus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hyra på 3580 känns lågt, har svårt att tänka mig att den är så låg i de större städerna.
      Tänkte faktiskt också på ölen när jag såg budgeten, det måste vara en del av fritid :)

      Radera
  3. Jag håller med om att det går att spara in på många av posterna om man prioriterar lite.

    Några spontana reflektioner:

    Öl är mat! Äter man som en student så räcker matpengarna även till öl! Vill man ha mer/dyrare öl så får man välja öldrickning som fritidsintresse och vips har man 710 kr till till Till, eller till annan öl.
    Kom ihåg att det inte är fel med ett paket snabbnudlar till lunch ibland eller fiskpinnar i brödrosten till middag (även om mackjärnet är effektivare).

    Media var förr dagstidning och tv-licens men numera går nog pengarna till Spotify och Netflix. Don't mess with a students right to streamed entertainment!

    Även om Vimla/Hallon har billiga abbonnemang så behöver man ju även själva telefonen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som alltid så går det att spara in på de flesta posterna om man prioriterar lite annorlunda. Denna budgeten var nog för en genomsnittlig student och precis som för de som lämnat studentlivet så finns det en del som klarar av att hålla ordning på ekonomin och andra som inte gör det.

      Radera
  4. Hej! Haha ja den frågan kan jag faktsikt ställa mig själv ibland också, men i passet står det Västerås. kanske lite same same? Siffrorna i budgeten kommer i alla fall från Konsumentverkets kostnadsberäkningar. Så det är inget jag själv har hittat på. Självklart kan man hålla nere kostnaderna ännu mer. Medier 300 kr är faktiskt en prutning från vad Konsumentverket själv har angett. Jag tänkte att tjänster som wifi, Netflix och Spotify får faktsikt rymmas i denna summa. Vill du läsa mer kan du gärna kika in här: https://ikanobank.se/rikare-vardag/blog/2019/9/9/studentbudget Där förklarar jag mer hur budgeten är gjord och hur man ändå kan klara sig som student.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för länken, den ger lite mer info var siffrorna kommer från.

      Radera
  5. Författaren undrar var studielitteraturen tog vägen och det är självklart en viktig post! Den ligger som andra kostnader, på sista raden. Budgeten är gjord med hjälp av Konsumentverkets verktyg Budgetkalkylen och där går det dessvärre inte att döpa utgifterna till det man vill. Så den hamnade där. Övriga kostnader baseras huvudsakligen på Konsumentverkets kostnadsberäkningar och hyran är en snitthyra baserad på branschorganisationen Studentbostadföretagens nyckeltal. Jag är givetvis mycket medveten om att hyror på håll kan vara mycket dyrare än så, men för rättvisans skull så är det denna siffra jag räknar med just i detta exempel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du är här och kommenterar.
      Då hade jag rätt om att studielitteraturen ingår i andra kostnader. Jag tycker ändå att det är lite lågt, studenterna måste väl ha lite andra "övriga kostnader" så allt är inte litteratur. Jag vet inte hur konsumentverket får fram sina siffror men vi får hoppas att de vet vad de sysslar med.

      Radera
  6. Jag håller med om att studiemedel saknas i beräkningen och likaså SJ-biljetter och tandläkare/sjukvård. Spotify och likanden ingår säkert i posten media. Få studenter har ju en morgontidning för 300kr/mån, det läses ju gratis på biblioteket.
    Matpengen tycker jag verkar rimlig. Kanske något hög, men vill man inte äta nudlar och gröt konstant utan lyxar till det med lite falukorv med mjölk och pasta ibland så drar det nog upp över 2000 kr i månaden :).
    Själv fick jag ekonomin att gå ihop genom att cykla istället för buss och dela boendet så att kostnaden delades på två!

    SvaraRadera