torsdag 29 november 2018

Hysteriska shoppingdagar

Black Friday och Cyber Monday är över och svenskarna har handlat som galningar och försäljningen ökade jämfört med förra året. Jag blir lite förskräckt över dessa shoppingdagar och hur många människor helt tappar hämningarna. På jobbet så var det ständiga diskussioner om vad man hade köpt och vilka klipp man gjort.

Det är mycket populärt just nu att tänka på miljön, att allt ska vara hållbart och det kommer hela tiden uppmaningar från olika håll att vi måste ändra vårt beteende för att bevara resurser. Men detta verkar inte gälla när det är rea i butikerna. Då drar vi hem allt möjligt skräp där merparten säkert inte behövs.
Även butikerna slå på stort och överöser oss med reklam för billiga produkter. Jag har inte fått så mycket mail från olika företag sedan GDPR infördes. Jag tycker det är ok att butiker där jag handlat tidigare ibland skickar ut mail med erbjudanden, men när det kommer flera meddelanden per dag från samma butik så har det gått över gränsen. Man behöver inte skicka ett mail att Black Friday börjar om några timmar, sedan ytterligare några påminnelser under dager för att sedan avsluta med några erbjudanden om man missade kalaset. Sedan börjar det om dagen efter eftersom det inte räcker med Black Friday utan man måste ha Black Week också. Jag avregistrerade mig i stället från alla framtida utskick så där är en kanal som företagen inte kommer kunna använda för att nå mig.

Jag läste en insändare i lokaltidningen där någon försvarade Black Friday och andra reor. Personen ansåg att det var bra att reor fanns eftersom det gjorde att människor sparade pengar när de kunde handla till billigare priser. Eftersom alla ändå bara köper vad de behöver så var det bättre att göra det på t.ex. Black Friday. Det där påståendet att "alla ändå bara köper vad de behöver" håller jag absolut inte med om. Det köps mycket som man skulle klara sig utan.

Det kan vara bra med reor om man t.ex. ska ersätta något som gått sönder och kan vänta till det blir lite billigare. I de flesta fall så bör man i stället ta sig en funderare på om man verkligen behöver sakerna man planerar att köpa och ofta är svaret nej.

Själv så köpte jag inget och det var inte ens nära.

2 kommentarer:

 1. Hej,
  Bra skrivet! Jag köpte heller inget. Kikade inte ens och var inte ett dugg frestad. Många handlar utan att tänka. Folk köper saker som de egentligen inte behöver för pengar de inte har...Jag har varit en riktig shopaholic hela mitt liv men nu när jag har tagit ett steg tillbaka och börjat att spara och investera istället så blir jag mörkrädd över vilka enorma summor pengar jag har kastat bort på materialistiskt skit. Så onödigt!

  HA en fin dag!

  Mvh, Anneil

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar.
   "Folk köper saker som de egentligen inte behöver för pengar de inte har.", håller verkligen med om detta.

   Jag köpte också en del onödigt när jag var yngre och jag mår dåligt när jag tänker på hur lite jag sedan använde sakerna och hur mycket pengar de kostat mig.

   Radera