torsdag 18 oktober 2018

Sjukdagar

De senaste dagarna har jag varit sjuk och det var så illa att jag tvingades vara hemma från jobbet några dagar. Jag har inte missat en dag på jobbet på grund av sjukdom under de senaste fem åren. Under den tiden har jag varit sjuk flera gånger men jag går till jobbet ändå. Det krävs allvarliga saker för att jag ska stanna hemma.
Arbetsmiljöverket presenterade i en studie att jag inte är ensam om att gå till jobbet när man är sjuk. Den främsta anledningen var att ingen annan gör jobbet när man är hemma eller att man inte vill belasta sina kollegor. För min egen del så är det endast en ekonomisk fråga. Det är inte så att jag inte har råd att vara sjuk, jag klarar mig lätt med lite mindre pengar en månad, men jag vill inte förlora någon inkomst. Den där karensdagen gör nästan lika ont i kroppen som sjukdomen gör.

Några av mina kollegor resonerar på ett annat sätt. En del stannar hemma för minsta lilla sak och ibland kan man misstänka att de bara känner sig trötta. Det finns medarbetare som inte jobbat en hel månad utan att stanna hemma åtminstone någon dag. Det kan inte vara så roligt att vara arbetsgivare med anställda som gör så.

Hur sjuk jag än är så fortsätter mina aktier att generera utdelningar. Så där finns ytterligare en anledning till att sluta jobba och bli ekonomiskt fri. Om jag inte hade jobbat så hade jag bara tagit det lugnt några dagar tills jag blev frisk igen och det hade inte påverkat min inkomst det minsta.

4 kommentarer:

 1. För mig är det så enkelt som att jag bara stannar hemma om jag är så sjuk att jag inte kan jobba, eller allvarligt riskerar att smitta mina arbetskamrater med magsjuka eller så. Att känna sig lite krasslig får aldrig vara en ursäkt om man egentligen kan jobba.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det magsjuka eller något som gör att jag inte kan jobba så stannar jag också hemma men annars så går jag till jobbet ändå.

   Radera
 2. Har också tänkt att man inte ska smitta sina arbetskamrater men brukar säga att jag är förkyld så använd handsprit och håll dig undan. Det är knappt någon som kommer undan en rejäl förkylning ändå när den kommer frågan är bara när man drabbas. Så tycker du gör helt rätt, både för dig och samhället i stort. Magsjuka är givetvis ett big no no men i det läget så rör man sig inte utanför lyan i vilket fall som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle man stanna hemma för varje minsta förkylning så skulle det bli många sjukdagar på ett år. Det är som du säger, en förkylning är svår att komma undan, alltid är det någon som smittar.

   Radera