lördag 30 december 2017

Sammanfattning 2017

Bara någon dag kvar innan nyår och dags att sammanfatta året som gått. Jag kan lätt konstatera att 2017 inte var det bästa året i mitt liv. Det är inte så att det var något speciellt negativt som hände, problemet var att inte riktigt har hänt något alls. Året kändes väldigt händelsefattigt och mest som en transportsträcka. Om jag någon gång kommer att skriva mina memoarer så behöver jag inte många ord för att sammanfatta 2017.


Jag vet att jag kanske spenderade en för stor del av året till att tänka på det här med tidig pensionering. Det är svårt att komma undan när man följer många andra bloggar som har det som mål och där några redan har tagit steget fullt ut. Då är det lätt att man sitter och dagdrömmer och tänker på hur det skulle vara att själv kunna gör det samma. Sedan hjälper det inte att jag följer flera andra personer via bloggar och sociala medier som är ute på resor och andra äventyr, något som jag själv vill göra när jag slutar jobba. Då kan det vara lite tungt att vakna upp och inse att man är fast på ett kontor framför en dator några år till.

Den bästa tiden har nog varit de semesterveckor jag haft under året. De fyra veckorna ledigt är dock alldeles för lite och ledigheten har nästan motsatt effekt eftersom man försöker pressa in så mycket man kan under dessa veckor vilket gör att man blir mer stressad. Ett par månader ledigt hade inte varit helt fel men det blir nog svårt att få till med min nuvarande arbetsgivare.

Jag har mått fysiskt bättre detta året än vad jag gjort på länge. Jag har varit mindre sjuk än vanligt och tränat bättre än någonsin vilket gör att det känns ganska bra just nu. Detta hoppas jag fortsätter under nästa år och att jag kan ta ett steg till och må ännu bättre. Den mentala biten däremot är inte lika bra. Jag har känt mig lätt deprimerad under vissa perioder framför allt under första delen av året. Det är förstås inte så roligt och jag har svårt att hitta någon lösning på problemet. Det har blivit bättre de senaste månaderna så det går åt rätt håll även om det går långsamt.

En sak som har gått bra under året är ekonomin. Avkastningen på portföljen på runt 4% kanske inte är något att skryta om men allt annat är på rekordnivåer. Inkomsterna har ökat lite samtidigt som utgifterna har varit lägre än någonsin. Detta har lett till ett rekordhögt sparande som jag har kunnat köpa nya aktier för. Det kommer ett inlägg med lite mer detaljerad information om detta när året är helt slut. Tittar jag på beräkningarna för min ekonomi de kommande året så ligger jag en bit före planen. Jag har ingen anledningen att tro att det ska bli sämre nästa år utan istället hoppas jag kunna förbättra det ytterligare genom att kapa utgifterna lite till.

2017 var kanske inget år som kommer att gå till historien för min del men som tur är så börjar ett nytt om någon dag. Det finns alla möjligheter att nästa år blir bättre bara man kämpar vidare och försöker ändra på det som inte var så bra.

Hoppas ni får ett bra 2018

4 kommentarer:

 1. Kämpa på!

  Jag såg i ett separat inlägg att du har nått 100 000 kr per år i utdelning och hoppas nästa år nå 120 000 kr, vilket är i nivå med dina utgifter, så i mina ögon verkar du inte ha alltför långt kvar till vad jag kallar den finansiella friheten, även om du säkerligen gör klokt i att skaffa viss marginal innan du säger upp dig.

  Fysiskt träning i alla dess former är bra mot jobbstress, tristess och lättare depressioner, men det vet du säkert redan.

  Återigen, kämpa på - ett nytt åt är snart här!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag kämpar på.

   Nästa år så borde utdelningarna täcka min utgifter om inget oförutsett händer. Planen är att sluta jobba 2020 och då har jag troligen byggt upp lite marginaler.

   Radera
 2. Du skrev lite dystert så jag passar på att pigga upp dig lite med att önska dig ett gott nytt 2018!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt så illa är det inte :)

   Hoppas du också får ett gott nytt år

   Radera