söndag 8 januari 2023

Sparande och utdelningar 2022

Det nya året har börjat och nu återstår bara en sammanfattning av 2022 och sedan kan jag lägga det året bakom mig. Förra året kändes ganska negativt men det beror nog mycket på allt dåligt som händer i världen, för egen del så var förra året ganska bra. Det enda som jag saknade var mer tid att göra roliga saker för precis som tidigare så känns det som om mycket av året består av tråkig och händelsefattig vardag. Så här gick det i alla fall när det gäller ekonomin.

Börsen

Börsen svängde ganska mycket under 2022 och flera gånger var jag på plus för att några veckor senare vara på minus igen. Det blev till slut en nergång med 4.82% för portföljen vilket är bra mycket bättre än index. Jag räddades lite av den svaga svenska kronan som gjorde att mina utländska innehav gick upp i värde och stoppade en del av fallet. Jag är ändå ganska nöjd med hur det gick för det kunde varit mycket värre. Jag fick en hel del utdelningar och satte även in nya pengar på mitt konto så trots att portföljen gick ner så var totala värdet högre än när året började.

Sparande

Under 2021 så förde jag över totalt 300 000 kr till mitt konto på Avanza och planen var att minska den summan under 2022 till 240 000 kr. Jag lyckades med min plan och förde över 20 000 kr varje månaden under hela året. Även om jag skickade mindre pengar till Avanza så minskade inte mitt sparande. I stället så flyttade jag resterande pengar till mitt buffertkonto. Det kontot, som är ett vanligt bankkonto, ökade med 60 000 kr så det totala sparandet var samma som 2021. Under 2023 kommer jag köra vidare på samma sätt med 20 000 kr till Avanza och övrigt till buffertkontot.

Utdelningar

Jag hade stora förhoppningar på utdelningarna under 2022 och det blev nästan bättre än vad jag hoppats på. Det slutade med att jag fick 258 078 kr vilket är 31% mer än året innan. Även här så var det delvis tack vare svag svensk krona som gjorde att utdelningarna från mina utländska innehav gav mer. I år så är målet 280 000 kr men det finns även en liten förhoppning på att nå drömgränsen 300 000 kr. Det kan dock bli svårt när bolag som Castellum ställer in utdelningen men andra kanske höjer och så hinner jag köpa en del nya aktier i början av året som ger utdelning redan i år.

Jag vet inte vad som kommer hända under 2023 men jag ser fram emot ett nytt och spännande år som tar mig närmare mitt mål att kunna jobba mindre eller till och med sluta jobba helt.

6 kommentarer:

 1. Sparandet gick alltså bra och en del gick in till buffertkontot. Dine samlade utdelningar gick över en, i alla fall för mig rejäl drömgräns, 250,000 kr. Riktigt bra! Jag lyckades som du med att endast gå ner en del under året i p-värde vilket var mycket bra marscherat under året 2022.

  Har du bestämt nåt FIRE årtal än eller resan rullan bara vidare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 240 000 kr var första delmålet för mig för att snitta 20 000 kr i månaden.

   Inget år bestämt men målet har varit 300 000 kr i utdelningar. Vet dock inte om jag klarar att sluta jobba direkt då eller om jag vill ha ytterligare lite säkerhetsmarginaler.

   Radera
 2. Känner att du flåsar mig i nacken med utdelningarna, bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack

   Du ökar ju också dina utdelningar varje år så jag kommer nog alltid att ligga ett steg bakom.

   Radera
 3. Hej Money for Nothing!

  Fin ökning i utdelningar från året innan - och att du nådde en utdelningsinkomst på över en kvarts miljon måste kännas riktigt skönt, även om det såklart ligger många års hårt sparande och investerande bakom det! :)

  När jag för något år sedan började söka runt efter intressanta utdelningsaktier kollade jag bland annat på några utdelningsbloggares portföljer. Så tack för den inspiration du har gett mig när jag nu, sedan två år, själv följer en renodlad utdelningsstrategi! :)

  /InkomstInvesteraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de vänliga orden. Det är alltid roligt om man lyckas inspirera någon. Lycka till med utdelningarna.

   Radera