tisdag 2 juni 2020

Inställda utdelningar

Det har varit mycket prat om utdelningar under våren eller snarare bristen på dem. Många företag har ställt in sina utdelningar medan andra har sänkt dem. Vissa företag ska utvärdera situationen senare under året och kanske dela ut vid ett senare tillfälle.

När jag läser forum och sociala medier så verkar en del tro att en inställd utdelning betyder att pengarna försvinner och går upp i rök. Så är det förstås inte utan pengarna finns kvar i företagen. Utdelningen återinvesteras på så sätt i företagen och man får samma utfall som om man hade fått utdelningen och köpt nya aktier i samma företag för pengarna. Skulle det visa sig att företagen klarar sig genom krisen på ett bra sätt så finns det stora möjligheter att i stället dela ut pengarna vid ett senare tillfälle. Behöver man pengarna eftersom man till exempel lever på utdelningarna och behöver betala räkningar så kan man lika gärna sälja aktier för samma summa som den inställda utdelningen.
Många politiker har också gett sig in i debatten och påpekat att företagen inte bör göra några utdelningar. Jag har inget som helst förtroende för politiker och tycker att företagen själva vet bättre om ekonomin tillåter utdelning eller inte. Det är självklart inte så smart att betala ut en massa pengar om man vet att det kommer blir ett svårt år där man kanske gör en förlust. Men stora stabila företag som fortsatt tjänar pengar, fast kanske lite mindre än andra år, bör fortsatt kunna betala utdelningar.

Jag personligen påverkas inte av att företagen ställer in utdelningen. Jag återinvesterar alltid utdelningen, ofta i andra aktier, men pengarna finns som sagt kvar i bolagen så värdet på portföljen påverkas inte. Det enda som kanske påverkas är mina utdelnings-grafer. Jag får mer utdelningar för varje år, mest tack vare att jag hela tiden köper fler aktier, men den trenden kommer med stor sannolikhet att brytas detta året.

6 kommentarer:

 1. Gillar inte bolag som så lätt kan styras av politiker.
  Om bolag har problem visst ställ in men det ska styrelserna göra inte politiker (Gör som vi säger annars inget stöd om det skulle behövas)

  Men jag tror väldigt många Tror att det mesta av utdelningarna
  går till en liten del rika så då spelar det ingen roll.

  Sälja lite aktier kan man ju såklart göra men då äger jag hellre bra bolag som delar ut.
  Sen drabbas även en del av pensionssystemet av slopade utdelningar men dem får kanske sälja av lite, tror dock inte t.ex tredje ap-fondens vd skulle hålla med om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, många verkar tro att alla utdelningar gå till några få storägare. Man kan ju tycka att politiker som har åsikter i frågan borde ha lite mer kunskap.

   Radera
 2. Tycker självklart företagen ska få dela ut om de vill. Men isåfall får de klara sig utan stöd. De kan inte förvänta sig att staten ska stå för alla kostnader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket av stödet är i form av lån och detta ska betalas tillbaka.
   T.ex. korttidspermittering finns ju för att hjälpa företagen så de inte ska behöva säga upp folk så alternativet är att folk blir uppsagda i stället.

   Radera
 3. så t.ex korttidspermittering är att stå för alla kostnader? haha
  Med samma logik så kan företag säga hjälp oss om vi behöver eller så flyttar vi verksamheten :)
  Den enkla sanningen är att jobben och skatterna från bolag är mycket mer värt än att hjälpa bolag under denna kris oavsett om dem delar ut eller inte.
  Roligt att Telia delar ut trots "inga bolag bör dela ut" men där är det nån som vill ha sina 38% av alla utdelningar :)

  SvaraRadera
 4. Intressant ämne.....Ska Svenska politiker bestämma om företagen ska dela ut pengar?? Självklart dom som får stöd inte ska dela ut.Svolders VD har en sund syn på saken,kan läsas på hemsidan eller ses på klipp på aktiespararna.Måste man börja titta på USA aktier,där verkar utdelningarna tuffa på som vanligt och inga politiker som skrämmer bolag att stoppa utdelningar.Hoppas våra svenska bolag har stake nog att dela ut till hösten om finanserna tillåter såklart.Som sagt intressant ämne för oss utdelningsinvesterare.

  SvaraRadera