söndag 5 februari 2017

Kyligt i Finland

Under veckan har flera bolag i min portfölj presenterat sina rapporter och marknaden har varit positiv till resultaten i de flesta fallen. Mina två finska innehav tillhörde undantagen.

Fortum 

Energiföretaget Fortum presenterade ett resultat som var sämre än analytikernas förväntningar och aktien gick ner 4%. Man beslutade att behålla förra årets utdelning på €1.10, vilket var lite överraskande, då många räknade med en sänkning.

Vinst per aktie för 2016 blev €0.56, så man delar ut mer än förra årets vinst. Fortum har dock en mycket stor kassa och kan behålla en hög utdelning under många år framöver. Jag skulle gärna se att de gjorde något förvärv och använder kassan för att öka vinsten.

Kesko 

Även Kesko tappade när rapporten presenterades och aktien gick ner 5%. Omsättningen ökade med 17%, men mycket av det beror på förvärv av bl.a. Suomen Lähikauppa, Onninen och AutoCarrera. Man sålde också sin dagligvaruhandel i Ryssland.

Den jämförbara vinsten per aktie var €2.01 i fjol och man beslutade att dela ut €2.00. Förra årets utdelning var på €2.50 så det är en sänkning på 20%. En sänkt utdelning är aldrig rolig, men mitt innehav i Kesko är ganska litet så jag påverkas inte så mycket.


Jag har haft planer på att öka i båda bolagen men efter rapporterna så har jag blivit lite mer skeptisk. Jag kommer att behålla min aktier, men framtida köp kommer att fokuseras på andra bolag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar