måndag 15 mars 2021

Ut med Hennes & Mauritz

När jag öppnade mitt konto hos Avanza 2013 så var Hennes & Mauritz en av de första aktierna jag köpte. Jag har minskat mitt innehav en gång under åren och även flyttat över aktierna till mitt ISK men HM har alltid funnits som ett innehav i portföljen.Då jag köpte mina första aktier så stod HM nästan på toppen och allt var frid och fröjd. HM var en säker aktie att äga enligt alla rekommendationer och man växte genom att hela tiden öppna nya butiker på nya marknader. Under de senaste åren så har det inte varit lika muntert. Försäljningen i butikerna har minskat och man har hamnat efter konkurrenterna när det gäller försäljningen online och fokus i rapporterna från bolaget verkar vara evigt växande lager. Det senaste året så har det ändå kommit några positiva saker men sedan kom pandemin med stängda butiker som följd och minskad försäljning.

HM har betalat en fin utdelning genom året vilket har varit bra för en utdelnings-investerare som mig. Denna fina svit bröts förra året när man inte valde att betala ut någon utdelning. Detta året så har man sagt att de återkommer till utdelningen under senare delen av året. Även om det blir någon utdelning så tror jag det dröjer innan vi är tillbaka på tidigare nivåer.

Jag har svårt att se att det blir någon ny storhetstid för HM så i förra veckan så valde jag att sälja alla mina aktier. Jag tror de pengarna gör bättre nytta i andra innehav och jag köpte bl.a. lite mer Akelius D och fyllde på nya innehavet Embracer. Jag köpte HM när de nästan var på toppen och även om alla utdelningar jag fått genom året förbättrar resultatet något så blir totalavkastningen negativ för detta innehavet.

För ett tag sedan så fick även ett annat bolag lämna portföljen när jag sålde mina aktier i norska laxbolaget Mowi. Efter rapporten som inte imponerade och en ny utdelningspolicy så var jag inte längre intresserad av att äga aktier i detta bolaget. Jag kanske sålde lite för tidigt för aktien har gått upp en del sedan dess men det har även de nya aktierna som jag köpte för pengarna också gjort. Till skillnad mot HM så blev totalavkastningen mycket bra för Mowi med ökad kurs och mycket utdelningar genom åren.

4 kommentarer:

 1. Håller med om din aktieanalys angående H&M. Tuff bransch.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ingen lätt bransch. Det finns många konkurrenter där ute.

   Radera
 2. Hallå MFN! Tråkigt med negativ total i HM. Tror också att storhetstiden är över för HM. Inte koll på embracer men +187% på ett år är stöddigt, kanske klokt att sälja?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var det inget stort innehav jag hade i HM så det rör sig inte om så mycket pengar men visst kunde de ha växt bättre i något annat innehav under året som gått.

   Jag har ju precis köpt Embracer och de har gått upp mycket det senaste året. Jag tror inte på samma uppgång det kommande året med på längre sikt så tror jag Embracer är ett bra köp.

   Radera