onsdag 19 juni 2019

För lätt att låna pengar

Den senaste tiden har jag gått och stört mig på all reklam man ser för att låna pengar. Jag tycker nästan det är lika jobbigt som all casino-reklam. Tydligen ska alla kunna låna pengar när man behöver det utan några som helst krav. Tjänster och appar är utformade så att det ska vara så lätt som möjligt och alla ska klara av det. Bara öka någon stapel i appen så får du mer pengar. Det borde inte vara så lätt att låna pengar.

De flesta som har koll på sin ekonomi håller sig långt borta från dessa lån med höga räntor men jag tror inte de är målgruppen. I stället så vill man komma åt personer som vill impulsköpa något som de inte riktigt har pengar till. Jag såg också att någon gjorde reklam för att man när som helst kan pausa sin månadsbetalning. Hur många tror ni pausar och sedan sätter på dem igen. Det är kanske bra för de som lånar ut pengar eftersom det blir mer räntor men för låntagarna så är det en dålig ide.
Nu har jag inga siffror men jag gissar på att en mycket stor del av dessa lån går till konsumtion. Det vill säga att de är helt onödiga och borde inte behövas. Jag har svårt att förstå hur man kan låna pengar till resor och en ny tv men de som tar dessa lånen är nog inte personer som tänker igenom sina beslut särskilt noga.

Sedan har vi de här "hopbakslånen". Innan var det bara lyxfällan som sysslade med sådant men nu verkar det finns fler som har behov av det. Här samlar man alla sina lån med skyhöga räntor hos en långivare till lite lägre men fortfarande höga räntor. I teorin så låter det kanske som en bra ide att samla lånen och minska månadsbetalningarna. Och vad ska ni göra för pengarna ni "sparar"? I reklamen är självklar svaret att konsumera. Har ingen funderat på att betala av sina lån.

Jag har inga sådana här lån och inte planerar jag att skaffa några heller men man kan inte låta bli att vara lite orolig. Svenskarnas konsumtionslån växer hela tiden och för en del verkar det vara helt naturligt att långa pengar om man vill ha något som man inte har råd med. Jag tror att det kommer bli en dyr läxa för många när lånen sedan ska betalas tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar