Nu när 2017 är slut och jag vet hur mycket utdelningar jag fick så kan jag räkna ut förra årets utdelningstillväxt för min portfölj.
Jag fyller varje månad på med nya aktier och dessa ökar självklart den totala utdelningen, men det är också viktigt att utdelningen från de befintliga aktierna ökar varje år. Extra viktigt blir det den dag jag slutar jobba och ska leva på utdelningarna. Då måste utdelningarna fortsätta att öka lite varje år för att täcka inflationen.
Utdelningstillväxt brukar jag räkna ut på följande sätt. Jag tar antalet aktier i portföljen vid årsskiftet och räknar ut hur mycket den totala utdelningen blir baserat på hur mycket de olika företagen delade ut under 2017. Sedan gör jag på samma sätt fast baserat på utdelningen för 2016 för att kunna jämföra. En nackdel med detta är att när jag köper nya aktier och ändrar balansen i portföljen så påverkas alla tidigare års jämförelser. En lösning är att bara räkna på de innehav man hade vid varje årsskifte men jag är mer intresserad av att veta hur mina befintliga innehav skulle ha utvecklats.
Så här ser det ut för de senaste åren:
2014 6.45%
2015 7.29%
2016 5.02%
2017 4.71%
Förra året blev det alltså en ökning med 4.71% vilket jag är nöjd med eftersom jag äger en del preferensaktier och andra högutdelare som inte höjer utdelningen. Totalt så var det 21 bolag som höjde utdelningen och 3 som sänkte medan 15 var oförändrade.
Mitt mål är att ha en tillväxt som är minst 3 procent och det har jag klarat de senaste åren. Fortsätter det på samma sätt så kommer mina utdelningar att växa även när jag slutar att köpa mer aktier och jag kan se fram emot lite mer pengar för varje år.
Ett sunt sätt att räkna på utdelningstillväxt, speciellt för framtiden som du nämner. Har du någon speciell tanke med 3% utdelningstillväxt som mål? Jag tycker själv att det låter rimligt och gör också att du kan överleva en inflation på 2% (om den nu någon gång lyckas hållas där...).
SvaraRadera//Humankapitalisten
Nej, det finns speciell tanke med målet på 3%. Det kändes som en bra siffra och lyckas jag hålla mig över det så borde inte inflationen vara ett problem.
Radera