söndag 21 januari 2018

Fattiga veckan

Januari är för många årets fattigaste månad. De är främst för personer som spenderat alldeles för mycket pengar på t.ex. julklappar och julmat. Kanske passade man också på att köpa en nya tv som man egentligen inte behöver under mellandagsrean. Fanns det sedan några pengar kvar så eldade man upp dem någon gång mellan den 31:a december och 1:a januari, ungefär runt midnatt skulle jag tro.


Sista veckan innan lönen brukar vara den fattigaste veckan och det är ingen tillfällighet att tidningarna är fulla med artiklar med tips om hur man får in lite extra pengar genom att t.ex. sälja saker. Dagligen rullar reklam för olika privatlån och för pantbankerna är januari årets bästa månad.

En kollega på jobbet skippade lunchen i veckan eftersom det var lite dåligt med pengar kvar nu innan lönen. Jag har lite svårt att förstå hur en person i 50-års åldern som jobbar i it-branschen och har en bra lön kan ha tomt på kontot veckan innan lön.

Det finns många som lever med små ekonomiska marginaler och för dessa personerna så kan självklart januari vara ganska tuff. Troligen så har de också det ganska svårt övriga månader på året. De personer som jag har lite svårt att sympatisera med är de som inte borde sätta sig i denna situationen. Hur rolig kan de där julklapparna vara om man inte kan betala räkningarna månaden efter.

Jag ser ingen fel i att unna sig lite extra under julhelgen men det borde inte vara någon jätteöverraskning att det blir jul i år heller. Om alla de där sakerna man köper under julen är så viktiga så är det inte så svårt att sätta undan lite pengar under resten av året som man sedan kan använda. Men tydligen så tänker folk inte på detta sättet utan man blir lika överraskade varje år när pengarna är slut i januari.

Alla behöver inte göra som jag och spara stora delen av lönen för att kunna sluta jobba tidigt. Men jag tycker man borde kunna kräva att man tar lite ansvar över sin egen ekonomi och ser till att pengarna räcker så att kontot inte är tomt veckan innan lön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar