måndag 26 juni 2017

Värdelösa pengar

Den 30 juni så blir en del gamla mynt och sedlar ogiltiga att betala med. Det handlar om de gamla silverfärgade enkronorna, tvåkronorna och femkronorna samt hundra och femhundralappar. Har du några av dessa hemma så är det hög tid att du gör dig av med dem, antingen genom att handla för dem eller växla in dem på banker och växlingskontor.

Sätter du in dem på banken så har du lite extra tid på dig. Den 31 augusti 2017 är sista dagen att sätta in mynten medan sedlarna ska sättas in senast den 30 juni 2018. Om man som jag satsar på att minska sin kostnader och spara pengar så känns det som en dålig ide att låta pengarna ligga och bli värdelösa.

För många år sedan så handlade jag ofta med kontanter, och varje gång jag fick växel tillbaka i form av mynt så hamnade de i en skål hemma i köket. Att bära runt på en massa mynt var inget jag ville göra. Skålen fylldes sakta men säkert och till slut så blev det en hel del pengar. Nu för tiden så använder jag bara kort när jag handlar och den där skålen med mynt har bara stått där i köket.

När en del gamla pengar nu blir värdelösa så var jag tvungen att göra något av alla mynten. Jag har inget bankkontor i närheten som vill växla in pengarna och jag har inte heller någon större lust att besöka och stå i kö på banken så då återstår alternativet att handla upp pengarna.

Detta visade sig vara svårare än väntat eftersom jag inte gör så många inköp. Oftast handlar jag bara livsmedel och dessa butiker tar max 25 kr i mynt. Jag vill heller inte köpa något som jag inte behöver bara för att göra av med pengarna.

Till slut så har jag dock lyckats göra mig av med pengarna, bland annat genom att betala de senaste besöken hos frisören med mynt. De såg lagom roade ut när jag drog fram en påse med enkronor när jag skulle betala men de tog emot dem.

Jag mår lite dåligt när jag tänker på hur mycket gamla pengar det finns ute i Sverige, som aldrig kommer att användas eller växlas in, utan bara bli värdelösa. Dessa pengar hade man kunna göra mycket roligt för.

Har du inte redan gjort det så är det hög tid att leta igenom spargrisar, lådor och jackfickor och se efter att det inte ligger några gamla mynt eller sedlar som du glömt.

4 kommentarer:

 1. Jag har nästan helt slutat att handla med kontanter, för det är så mycket lättare att hålla koll på vart pengarna går om man kan se det på kontoutdraget efteråt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig, det var många år sedan jag slutade med kontanter. Det kändes väldigt opraktiskt nu när jag skulle göra av med kontanterna jag samlat på mig.

   Radera
 2. Du kanske hittar något nära på https://www.myntkartan.se/ Det går att sätta in mynt på bankkontor fram till den 31/8

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset.
   Nu är dock mynten slut så problemet är löst.

   Radera