torsdag 16 juni 2022

Årets lönehöjning

I förra veckan blev årets lönehöjning till slut klar. Det var extra sent detta året eftersom det varit omorganisation på arbetsplatsen och det var nya personer som hade ansvar för detta som behövde komma på plats först. Lönehöjning gäller ändå retroaktivt från januari så det gör inget att det tog extra tid. Det blir i stället lite mer pengar vid nästa lön. Veckan innan så hade vi lönesamtal men precis som vanligt så blev det inte mycket av ett samtal utan bara ren information. Lönehöjning var redan bestämd sen innan och mötet var över på någon minut.


Lönehöjning för i år blev 2.4% vilket är ungefär samma som förra året. Det är på denna nivån vi brukar ligga så det var ganska väntat men på grund av inflationen så blir det reallönesänkning detta året. När vi tidigare år har frågat varför vi inte får mer så har ett argument från arbetsgivaren alltid varit att vi fick ju mer än inflationen ligger på så vi ska vara nöjda. Detta året när inflationen är högre än löneökningen så var det det tyst från arbetsgivaren och när jag tog upp det så hade de inget bra svar. Tydligen gäller bara att löneökningen ska följa inflationen när den är låg.

Egentligen så lägger jag inte så mycket kraft på löneökningen längre utan tar det jag får. Jag vet att om jag vill ha en större ökning så måste jag byta jobb och det har jag inte energi nog till att göra just nu. Det blir ändå några kronor mer i månaden i lön även om mycket av ökningen försvinner i skatt. Även mina utgifter har ökat i år men jag har ändå klarat mig ganska bra så det ska nog gå att lägga undan några kronor extra i månaden till köp av nya aktier.

3 kommentarer:

 1. Hallå MFN! Det blev cirka samma upplevelse och ungefär samma resultat som dig. Det var en bra iakttagelse du gjorde med att lönen ungefär följer inflationen, ja om inflationen är låg endast dock...

  Rätt sjukt alltsammans och samma eviga fars vartenda jävla år. Spelar liksom ingen roll om man flyttat både ett och två berg i jämförelse med någon annan för utfallet blir ungefär detsamma ändå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är likadant varje år så man börjar bli van. På min arbetsplats så får alla samma, vad du presterat spelar ingen som helst roll. Det gör ju inte att det känns lönt att anstränga sig extra för man vet att det inte kommer ge något ändå.

   Radera
 2. Arbetsgivaren får det arbete den betalar för är min inställning till det hela...

  SvaraRadera