tisdag 14 september 2021

Sålt Ocean Yield och EDP

När jag igår gick in på mitt konto hos Avanza och såg att fartygsleasingbolaget Ocean Yield var upp 26% så var första tanken att det var något fel på siffrorna. De har inte direkt gått lysande de senaste åren så den plötsliga uppgången var något förvånade. Det visade sig att siffrorna stämde och att bolaget Octopus Bidco lagt ett bud på Ocean Yield. Största ägaren Aker accepterar budet så det lär genomföras och i stället för att vänta så valde jag att sälja mina aktier för att redan nu placera de i andra innehav.

Det är lite tråkigt att Ocean Yield försvinner från portföljen eftersom jag tycker att det har börjat gå åt rätt håll den senaste tiden. Kursen har som sagt inte gått så bra men jag slutade med ett plus på detta innehavet. Dessutom så har jag tagit emot en massa utdelningar under åren så totalavkastningen blir ändå hyfsad.

I samband med försäljningen av Ocean Yield så bytte jag courtageklass hos Avanza för att spara några kronor. Då passade jag även på att sälja ett annat innehav i portföljen som planerat att göra mig av med, nämligen det portugisiska energibolaget EDP Energias de Portugal.

Största anledningen till att jag sålde var p.g.a. den utländska källskatten. I början av året meddelade Avanza att de kommer att betala tillbaka 100% av källskatten för ett antal länder. Tyvärr var inte Portugal med på den listan och det tolkar jag som att jag inte kommer att få tillbaka allt av de 35% källskatt som dras på utdelningarna från EDP. 

Sedan har utdelningen inte höjts de senaste åren medan kursen har ökat så direktavkastningen börjar bli ganska låg och jag tror att pengarna gör bättre nytta i andra innehav. Totalt slutade det med ungefär 70% uppgång i detta innehavet samt en hel del utdelningar så jag är mycket nöjd.

För pengarna jag fick från försäljningen så valde jag att köpa en stor del W. P. Carey som är ett bolag som jag verkligen gillar. De är nu portföljens fjärde största innehav. Jag fyllde även på med mer Altria och British American Tobacco samt plockade in några aktier i New Residential Investment Corp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar