lördag 29 juli 2023

Inköp Juli

Semestern pågår för fullt men jag gjorde ett avbrott i veckan för att som vanligt fylla på med nya aktier när lönen kommer. Jag inledde veckan med att byta mina Investor B aktier mot Investor A. Skillnaden var tillräckligt stor för att jag lätt skulle tjäna några tusenlappar på minimalt med jobb. För de extra pengarna jag fick efter bytet samt månadens lön och utdelningar så köpte jag detta:

Investor


Bank of Nova Scotia


Canadian Utilities


XACT Norden Högutdelande






Jag fortsätter att fylla på med mer Investor precis som förra månaden. Planen är att fortsätta köpa lite mer varje månad resten av året och att Investor ska bli största innehavet i portföljen. Just nu är det näst största innehavet.

Förra veckan sålde jag mina aktier i TransAlta Renewables som blir uppköpta. För pengarna så fyllde jag på Bank of Nova Scotia samt plockade in nya innehavet Canadian Utilities. Dessa aktier fyllde jag nu på ytterligare. Bank of Nova Scotia köpte jag mest för att jämna till antalet aktier och där är jag nu nöjd med storleken. Canadian Utilities är nytt och därför ett litet innehav så där gjorde jag månadens största köp. Det blir nog fler aktier där nästa månad också.

Pengarna som blev över placerades som tidigare i den börshandlade fonden XACT Norden Högutdelande.


Köpen ökar min årliga utdelning med 2 052 kr.

måndag 24 juli 2023

TransAlta Renewables försvinner

Ännu en aktie försvinner från portföljen när energibolaget TransAlta Renewables köps upp av TransAlta Corp. De ägde redan en stor del av bolaget och nu köper de även resten. Det har inte varit min bästa investering men en aktie jag har ägt länge och som gett utdelningar varje månad så det är ändå lite tråkigt att den försvinner.



Affären är inte klar än men jag sålde mina aktier efter senaste x-dagen för att placera pengarna i annat. Budet var på 13 CAD per aktie vilket var runt 18% över tidigare pris så det blev en fin uppgång när det blev känt. TransAlta Renewables har annars inte gått så bra det senaste året men jag köpte mina aktier för många år sedan så det blev ändå en del vinst när jag nu sålde. Sedan har jag fått mycket utdelningar genom året så totalavkastningen blev helt ok.

För pengarna så ville jag helst investera i någon annan kanadensisk månadsutdelare men jag hittade inget som jag gillade. I stället så fyllde jag på men fler aktier i Bank Of Nova Scotia samt tog in ett nytt innehav när jag köpte Canadian Utilities. TransAlta Renewables hade hög direktavkastning så det blir lite mindre utdelningar med de nya innehaven.