söndag 28 oktober 2018

Inköp Oktober

I veckan fick jag och många andra lön och då var det dags att köpa aktier igen. Denna månaden så var det inte så svårt att välja aktier att köpa eftersom börsen gått ner en del den senaste tiden. Det är lite konstigt att det känns billigt nu när det egentligen bara gått ner till samma nivåer som för några månader sedan. Fast då kändes det dyrt när aktierna kostade ungefär lika mycket som nu.

Denna gången köpte jag:

Sampo


Castellum


Kindred


Brookfield Renewable Partners


Klövern pref






Det stora köpen denna månaden blev Sampo och Castellum. Sampo är en nytt innehav där jag inte äger så många aktier ännu så jag planerar att köpa mer de kommande månaderna. Castellum kom men en stabil rapport som vanligt och jag ser fram emot höjd utdelning igen nästa år.

Jag har precis börjat köpa Kindred men den har fortsatt att gå ner lite mer varje dag. Jag ser inte direkt någon anledning till nergången utan hela branschen har det lite tungt just nu. Ändå så valde jag att öka mitt innehav och det visade sig vara ett bra beslut eftersom de gick upp igen efter rapporten i veckan.

Jag köpte även lite mer Brookfield Renewable Partners som också är ett ganska nytt innehav och som jag ville öka på lite mer.

Det blev även några Klövern pref efter att de gått ner lite till och närmar sig 300 kr.


Köpen ökar min årliga utdelning med 1 620 kr.

måndag 22 oktober 2018

Köpt Kindred

Idag plockade jag in ytterligare ett bolag i portföljen när jag köpte några aktier i Kindred. Som många andra spelbolag så har Kindred haft det lite tungt den senaste tiden och aktien går ner lite mer för varje dag. Det har inte varit några negativa nyheter utan alla aktier i branschen verkar ha det jobbigt.


När det nu har gått ner en del så tycker jag att priset börjar bli attraktivt och jag passade på att köpa mina första aktier. Jag har använt Unibet en hel del under många år och gillar vad de gör och jag tycker att de har alla förutsättningar att hantera förändringarna som sker på spelmarknaden. Jag tror att de lite större aktörerna är de som kommer att klara sig bäst på längre sikt.

Jag hade inte så mycket pengar att köpa för just nu så det blev bara ett fåtal aktier men jag planerar att köpa mer i slutet av veckan när lönen kommer. Det är mycket möjligt att de fortsätter att gå ner i pris ett tag till så jag kommer att sprida ut köpen lite under den kommande tiden. I slutet av veckan kommer även delårsrapporten och det ska bli spännande att se vad som händer då.

Kindred Group hos Avanza

torsdag 18 oktober 2018

Sjukdagar

De senaste dagarna har jag varit sjuk och det var så illa att jag tvingades vara hemma från jobbet några dagar. Jag har inte missat en dag på jobbet på grund av sjukdom under de senaste fem åren. Under den tiden har jag varit sjuk flera gånger men jag går till jobbet ändå. Det krävs allvarliga saker för att jag ska stanna hemma.




Arbetsmiljöverket presenterade i en studie att jag inte är ensam om att gå till jobbet när man är sjuk. Den främsta anledningen var att ingen annan gör jobbet när man är hemma eller att man inte vill belasta sina kollegor. För min egen del så är det endast en ekonomisk fråga. Det är inte så att jag inte har råd att vara sjuk, jag klarar mig lätt med lite mindre pengar en månad, men jag vill inte förlora någon inkomst. Den där karensdagen gör nästan lika ont i kroppen som sjukdomen gör.

Några av mina kollegor resonerar på ett annat sätt. En del stannar hemma för minsta lilla sak och ibland kan man misstänka att de bara känner sig trötta. Det finns medarbetare som inte jobbat en hel månad utan att stanna hemma åtminstone någon dag. Det kan inte vara så roligt att vara arbetsgivare med anställda som gör så.

Hur sjuk jag än är så fortsätter mina aktier att generera utdelningar. Så där finns ytterligare en anledning till att sluta jobba och bli ekonomiskt fri. Om jag inte hade jobbat så hade jag bara tagit det lugnt några dagar tills jag blev frisk igen och det hade inte påverkat min inkomst det minsta.

fredag 12 oktober 2018

Minskat H&M

För några dagar sedan så minskade jag mitt innehav i Hennes och Mauritz ganska ordentligt. Aktien har länge gått ner och jag har hela tiden ångrat att jag inte sålde tidigare. Efter den senaste rapporten så vände det upp igen så då passar jag på att sälja.




Priset på aktierna har nu stigit nästan 40% från botten och jag tycker inte riktigt det är motiverat. Visserligen var försäljningssiffrorna bättre än väntat men förväntningarna var inte direkt så höga. Man måste öppna nya butiker för att försäljningen ska öka och så sitter man på ett lager som hela tiden blir större.

Visst finns det även positiva saker som att e-handeln ökar och att man satsar på att stänga olönsamma butiker. Men så mycket skiljer det inte från tidigare rapporter för att aktien ska gå upp med 40%. Jag tror det dröjer ett tag innan vändningen kommer för H&M och att detta var en temporär uppgång.

Så jag sålde det mesta av mina aktier i H&M eftersom jag tror att pengarna kan göra bättre nytta på annat håll. Jag behöll ett mindre antal aktier mest som en bevakningspost, så eventuella framtida upp eller nedgångar kommer inte påverka portföljen i någon större utsträckning.

För pengarna köpte jag lite mer Sampo och Klövern pref. Börsen är lite sur just nu så lite pengar ligger kvar på kontot hos Avanza.

lördag 6 oktober 2018

Rapport September

Ytterligare en månad är över och här kommer en lite försenad månadsrapport. Jag tycker att veckorna har gått så otroligt snabbt den senaste tiden vilket i och för sig är ganska bra om man som jag längtar efter att kunna sluta jobba. September var ganska händelselös för min del och bestod mest av jobb och inte så mycket mer. Där jag bor så har det blivit höst med sämre väder som följd och det gör det lite lättare att sitta inne på ett kontor hela dagarna.

På börsen har det också varit lite mulet och portföljen gick minus för fösta gången på länge. Det är dock inget som påverkar mig så mycket utan jag ser det mest som en möjlighet att kunna köpa lite aktier till lägre pris.





Inkomster: 31 668 kr

Det blev en normal lön denna gången utan några tillägg och extra pengar.

Utgifter: 8 754 kr

Utgifterna blev låga i september vilket känns skönt. Jag var lite oroligt att mina totala utgifter för året skulle öka lite mer än det var tänkt eftersom jag har gått över mitt mål på 10 000 kr flera månader. Nu blev det mindre utgifter än så vilket drar ner snittet för året.

Extra Inkomster: 346 kr

Det blev dåligt med extra inkomster i september och oktober ser heller inte så bra ut.

Utdelningar: 5 062 kr

September är normalt ingen bra utdelningsmånad men det trillade ändå in 5 062 kr vilket är en ökning med 100% mot samma månad förra året. Oktober är ännu sämre och jag räknar med lite över 4 000 kr i utdelningar.

Portföljen: -0.74 %

Portföljen gick ner lite under månaden och inte ens nya insättningar från lönen räckte för att täcka nergången. Därför var portföljen vid månadsskiftet värd 2 196 298 kr. vilket är lite mindre än förra månaden. Jag förde över 20 000 kr till Avanza och 3 000 kr till mitt buffertkonto.

Bloggen

Aktivitet och besökarna på bloggen fortsätter att öka i mycket sakta takt men så länge det går uppåt så är jag nöjd.