tisdag 28 februari 2017

Sålt Philip Morris

Ytterligare ett amerikanskt bolag fick lämna portföljen. Philip Morris har stigit till höga nivåer den senaste tiden och aktien känns högt värderad. När även dollarn är dyr så tog jag beslutet att sälja hela innehavet.

Jag sålde till priset $109 och gjorde en fin vinst totalt då jag köpte för $80 och även har inkasserat en hel del utdelningar genom åren.

För pengarna från försäljningen så ökade jag lite i Castellum, Nobina, Swedbank och NorthWest Healthcare.

fredag 24 februari 2017

Inköp Februari

Det blev extra mycket pengar att köpa för denna månaden då lönen var lite större än normalt. Det har också trillat in lite utdelningar och så hade jag pengar efter försäljningen av HCP. Efter lite funderingar så blev det följande köp.

Axfood

Jag fortsätter att fylla på mitt innehav i Axfood även denna månaden. Nu har jag nått en storlek på innehavet som jag är nöjd med och kommer ta en paus ett tag.

Atea

Även köpet i Atea är en repris på förra månaden. Priset på aktien har ökat en del efter rapporten men jag tycket fortfarande den är köpvärd.

Nordea

Jag beslutade att öka mitt innehav i Nordea även om jag har en hög andel banker i portföljen. Alla bankaktierna känns dyra just nu men de tjänar bra med pengar och delar ut mycket, vilket lockade.

Unlimited Travel Group

Resebolaget Unlimited Travel Group fortsätter att gå bra och höjde utdelningen. De är ett litet bolag med hög direktavkastning vilket medför en del risker. Innehavet är bland de minsta i portföljen så det fick bli ett köp där också.


Köpen ökar min årliga utdelning med 1900 kr och totalt täcker den nu 57% av mina kostnader.

onsdag 22 februari 2017

Sålt HCP

I dag sålde jag alla aktier i HCP Inc (HCP). De utgjorde en liten del av portföljen och jag äger flera andra liknande bolag som har sjukhusfastigheter. För pengarna jag fick efter försäljningen så planerar jag istället att köpa svenska bolag för att minska dollarexponering.

Jag gillar fortfarande HCP och det är inte uteslutet att jag går in i bolaget igen i framtiden.

torsdag 16 februari 2017

Inköp Axfood

För någon dag sedan så gjorde jag ett nytt köp i Axfood. Det var lite utdelningar från främst preferensaktier som behövde sättas i arbete.

Axfood föll efter rapporten och blev lite billigare och jag fick betala 134 kr per aktie. De höjde också den ordinarie utdelningen till 6 kr vilket var glädjande.

Mitt totala innehav i Axfood fortsätter att öka men ännu utgör det en liten del av portföljen. Jag tror det är ett bra bolag att äga på lång sikt och jag kommer att fortsätta att fylla på när jag får chansen.

I vanliga fall så brukar jag samla alla utdelningar som kommer in och handla för pengarna när jag gör mina inköp i slutet av månaden. Nu under Februari till Maj när utdelningarna är lite större så siktar jag på att göra något inköp även under månaden. Det gör ju ingen som helst skillnad om jag delar upp köpen under månaden eller köper allt på en gång, annat än att det är roligare att köpa flera gånger.

söndag 12 februari 2017

Veckans rapporter

Flera av bolagen i min portfölj har lämnat rapporter under veckan och reaktionerna på aktiemarknaden har varit blandad.

Axfood

Axfood föll efter en rapport som marknaden inte gillade, bl.a. var prognosen för 2017 lägre än väntat. Den ordinarie utdelningen höjdes till 6 kr vilket jag gillar.

Betsson

Betsson steg kraftigt efter rapporten och utdelningen blir 4.76 kr. Aktien har en lång väg kvar till toppen på 155 kr, förhoppningsvis kan den fortsätta uppåt nu när rapporten var ganska bra.

Atea

Atea fortsätter att gå starkt och aktien har stigit kraftigt efter rapporten i veckan. De väljer att att behålla samma utdelning som förra året på 6.5 NOK. Jag hade planer på att fortsätta köpa aktier i Atea, men efter veckans uppgång så tvekar jag lite. Långsiktig Investering skrev ett bra inlägg om Ateas rapport som ni kan läsa här.

Protector Forsikring

Ett av mina största innehav, Protector Forsikring föll efter rapporten. Jag hade hoppats på högre utdelning men de väljer att behåller samma som förra året på 2.25 NOK.

Handelsbanken

Övriga svenska storbanker har lämnar bra rapporter så jag blev lite förvånad över Handelsbankens resultat. Man missade marknadens förväntningar och utdelningen blev lägre än väntat. En utdelning på 5 kr ger en direktavkastning på 3.8% räknat på kursen 130 kr. Det tycker jag är ganska lågt, och jag funderar på att minska mitt innehav i Handelsbanken lite.

Unlimited Travel Group

Ett mindre bolag i min portfölj, Unlimited Travel Group, höjer utdelningen till total 4 kr. Detta ger en direktavkastning på nästan 9% vilket är mycket högt. Det finns ju en del risk i bolag med så hög direktavkastning men mitt innehav i bolaget är ganska litet.

söndag 5 februari 2017

Kyligt i Finland

Under veckan har flera bolag i min portfölj presenterat sina rapporter och marknaden har varit positiv till resultaten i de flesta fallen. Mina två finska innehav tillhörde undantagen.

Fortum 

Energiföretaget Fortum presenterade ett resultat som var sämre än analytikernas förväntningar och aktien gick ner 4%. Man beslutade att behålla förra årets utdelning på €1.10, vilket var lite överraskande, då många räknade med en sänkning.

Vinst per aktie för 2016 blev €0.56, så man delar ut mer än förra årets vinst. Fortum har dock en mycket stor kassa och kan behålla en hög utdelning under många år framöver. Jag skulle gärna se att de gjorde något förvärv och använder kassan för att öka vinsten.

Kesko 

Även Kesko tappade när rapporten presenterades och aktien gick ner 5%. Omsättningen ökade med 17%, men mycket av det beror på förvärv av bl.a. Suomen Lähikauppa, Onninen och AutoCarrera. Man sålde också sin dagligvaruhandel i Ryssland.

Den jämförbara vinsten per aktie var €2.01 i fjol och man beslutade att dela ut €2.00. Förra årets utdelning var på €2.50 så det är en sänkning på 20%. En sänkt utdelning är aldrig rolig, men mitt innehav i Kesko är ganska litet så jag påverkas inte så mycket.


Jag har haft planer på att öka i båda bolagen men efter rapporterna så har jag blivit lite mer skeptisk. Jag kommer att behålla min aktier, men framtida köp kommer att fokuseras på andra bolag.

onsdag 1 februari 2017

Rapport Januari

Januari är slut och månaden ska summeras, så här gick det för mig.

Inkomster: 32 465 kr
Utgifter: 11 469 kr

Inkomsterna, som består av lönen, var lite högre än normalt. Semestertillägg för ledigheten under julen och kompensation för några utlägg gjorde att summan blev några tusen extra.

Även utgifterna var högre än normalt då årliga räkningar, som t.ex. försäkring skulle betalas. Utgifterna för Januari var dock några tusen lägre än motsvarande månad förra året, vilket visar att mina ansträngningar att sänka utgifterna gett resultat.

Utdelningar: 3437 kr

Januari är bland de sämre månaderna när det gäller utdelningar men jag fick ändå nästan 50% mer än i Januari 2016.

Totalt förde jag över 20 000 kr till Avanza. Värdet på portföljen ökade med 0.56 % under månaden om man inte räknar med utdelningar och nya insättningar.

Extra Inkomster

Jag har valt att redovisa inkomster/utgifter för mina online-aktiviteter som en egen del för att lättare få en överblick hur det går.

Inkomster: 377 kr
Utgifter: 0 kr

Inkomsterna från mina webbsidor var den sämsta på mycket länge. Jag får inte in några stora summor men det brukar minst vara dubbelt så mycket som denna månaden. Det kan bli svårt att nå mitt mål på 1000 kr per månad om det fortsätter så här. Jag har inte lagt ner så mycket tid som jag borde under Januari så där måste det bli bättre.