onsdag 31 januari 2018

Resa eller spara

Förutom mina fasta kostnader som hyra och mat så spenderar jag inte så mycket pengar. Det är inte så att jag tvingar mig själv att avstå från att köpa saker utan jag har helt enkelt inget behov. De flesta av mina fritidsintressen är gratis eller väldigt billiga och andra aktiviteter som kostar pengar som att vara ute och festa har jag inget intresse av. Det enda i nöjeskategorin som jag lägger pengar på är någon biobiljett ibland, någon enstaka middag på restaurang samt biljetter till några av det lokala hockeylagets matcher per säsong.

Det finns dock en sak som jag lägger pengar på och det är resor. Jag älskar att resa och upptäcka nya platser och även om jag försöker hålla nere kostnaden genom att hitta billiga alternativ så kostar det en del pengar.




Ett av målen för året var att resa mer och då tycker jag det var dags att ta tag i det redan nu, så i slutet av februari blir det 4 veckor i Thailand. Det kanske inte är den där äventyrliga resan till outforskade områden som jag egentligen är ute efter men jag ser verkligen fram emot några veckor ledigt på varmare breddgrader. Jag har besökt Thailand otaliga gånger och trivs bra där så detta blir nog inte helt fel.

Men kalaset ska betalas också, och totalt går det på runt 14 000 kr för allt. Det är främst flygbiljetterna till Thailand som kostar pengar och så ska jag flyga lite inom landet vilket är billigt men ändå kostar. Resan betalas med pengar från mitt buffertkonto så mitt normala sparande och aktieköp varje månad påverkas inte direkt. Sedan kommer jag att sätta tillbaka lite pengar varje månad till buffertkontot tills det är tillbaka på samma nivå som innan. Detta gör ju att i slutändan så blir det ändå 14 000 kr mindre som går till aktieköp när jag summerar året. Idag sparar jag ungefär 20 0000 kr per månad från lönen, så kostnaden för den här resan är mindre än en månads sparande.

För mig som inte köper så mycket så kunde man tro att det skulle kännas svårt att betala 14 000 kr på kort tid. Skulle jag köpa hemelektronik eller något annat onödigt så skulle jag ha en stor klump i magen, men när det gäller resor så är det inga problem.

Som många andra vill jag också blir ekonomisk fri så snabbt som möjligt och det mest optimala vore då att spara så mycket det bara går och inte spendera några pengar mer än nödvändigt. Vägen till friheten skulle då bli ganska tråkig så jag tycker det är viktigt att man unnar sig något ibland, även om det kostar lite pengar, och för min del så är det resor.

lördag 27 januari 2018

Inköp Januari

I torsdags var det äntligen dags att köpa aktier igen. Det har känts som en evighet sedan sist även om det bara är en månad sedan förra gången.

Planen för året är att fortsätta att köpa när lönen kommer. Detta året kommer jag att få lite mer i utdelningar vilket gör att det blir lite mer pengar att handla för vid varje tillfälle. De månader där jag får mycket utdelningar som t.ex. i april och maj så kan det hända att jag köper lite även under månaden.

Månadens köp blev det här:

EDP Energias de Portugal

Förra veckan köpte jag mina första aktier i EDP Energias de Portugal och jag skrev lite om det här. Nu var det dags att köpa lite mer och jag placerade en stor del av månadens pengar i detta nya innehav. Företaget ger en fin utdelning och så vill jag öka andelen aktier i portföljen som handlas i euro. Om inget speciellt händer så blir det påfyllning även nästa månad eftersom det fortfarande är det minsta innehavet i portföljen.

W. P. Carey

Det var länge sedan jag köpte något i W. P. Carey, men nu har priset gått ner en del den senaste tiden och dollarn är billigare så var det dags igen. Jag tycker att W. P. Carey är ett stabilt företag, med många fastigheter världen över och med långa hyreskontrakt, och jag vill gärna öka upp andelen i portföljen.

Bank of Nova Scotia

Det blev även påfyllning i ytterligare ett av mina mindre innehav, Bank of Nova Scotia. De har en fin utdelningshistorik även om direktavkastningen är lite låg för min smak.

Skanska

Jag ville även fylla på något av min svenska innehav och eftersom inget annat lockade så fick det än en gång bli Skanska. Efter vinstvarningen så blev det lite billigare och direktavkastningen är nu riktigt fin.


Köpen ökar min årliga utdelning med 1785 kr.

söndag 21 januari 2018

Fattiga veckan

Januari är för många årets fattigaste månad. De är främst för personer som spenderat alldeles för mycket pengar på t.ex. julklappar och julmat. Kanske passade man också på att köpa en nya tv som man egentligen inte behöver under mellandagsrean. Fanns det sedan några pengar kvar så eldade man upp dem någon gång mellan den 31:a december och 1:a januari, ungefär runt midnatt skulle jag tro.


Sista veckan innan lönen brukar vara den fattigaste veckan och det är ingen tillfällighet att tidningarna är fulla med artiklar med tips om hur man får in lite extra pengar genom att t.ex. sälja saker. Dagligen rullar reklam för olika privatlån och för pantbankerna är januari årets bästa månad.

En kollega på jobbet skippade lunchen i veckan eftersom det var lite dåligt med pengar kvar nu innan lönen. Jag har lite svårt att förstå hur en person i 50-års åldern som jobbar i it-branschen och har en bra lön kan ha tomt på kontot veckan innan lön.

Det finns många som lever med små ekonomiska marginaler och för dessa personerna så kan självklart januari vara ganska tuff. Troligen så har de också det ganska svårt övriga månader på året. De personer som jag har lite svårt att sympatisera med är de som inte borde sätta sig i denna situationen. Hur rolig kan de där julklapparna vara om man inte kan betala räkningarna månaden efter.

Jag ser ingen fel i att unna sig lite extra under julhelgen men det borde inte vara någon jätteöverraskning att det blir jul i år heller. Om alla de där sakerna man köper under julen är så viktiga så är det inte så svårt att sätta undan lite pengar under resten av året som man sedan kan använda. Men tydligen så tänker folk inte på detta sättet utan man blir lika överraskade varje år när pengarna är slut i januari.

Alla behöver inte göra som jag och spara stora delen av lönen för att kunna sluta jobba tidigt. Men jag tycker man borde kunna kräva att man tar lite ansvar över sin egen ekonomi och ser till att pengarna räcker så att kontot inte är tomt veckan innan lön.

tisdag 16 januari 2018

Köpt EDP Energias de Portugal

Året första köp fick bli ett nytt bolag som jag har funderat på ganska länge. Energias de Portugal är ett portugisiskt energiföretag som är verksamt i flera olika länder bl.a. Portugal, Spanien, Frankrike, Belgien, Brasilien och USA. Förutom el så distribuerar de även naturgas och satsar mycket på förnyelsebar energi.


Aktien är noterat i portugal och kostar idag €2.94, förra året låg utdelningen på €0.19 vilket ger en fin direktavkastning på 6.45%. Jag gillar att de har behållit eller höjt utdelningen sedan 2002, hoppas det fortsätter på samma sätt. Utdelningshistorik hittar du på denna sida.

Jag äger idag två bolag som handlas i euro, de finska bolagen Fortum och Kesko, och eftersom det var länge sedan jag köpte några nya aktier i dessa bolag så har andelen euro i portföljen stadigt minskat. Därför har jag letat efter fler bolag som handlas i euro och då passar Energias de Portugal bra.

Minsta courtage för köp av portugisiska aktier hos Avanza är €4, så helst bör man köpa för lite större summor för att det ska vara optimalt. Nu hade jag inte så mycket pengar på kontot utan bara lite som blev över efter inköpen i december samt lite utdelningar som trillat in under månaden, så därför blev det bara en liten post till att börja med. Jag planerar att fylla på mer när lönen för januari ska spenderas.

lördag 13 januari 2018

Bloggen fyller år

Idag är det ett år sedan denna bloggen startade. När jag kollade upp vilket datum jag startade bloggen så såg jag att det var fredag den 13:e men jag är inte vidskeplig och det ha gått ganska bra ändå.

De senaste åren har jag följt många andra bloggar och länge funderat på att starta en själv men alltid varit tveksam och skjutit upp det. Det största anledningen är jag under hela mitt liv haft otroligt svårt att uttrycka mig i skrift och har inte den där förmågan som många andra har att skriva bra texter.

Att svara på ett enkelt mail kan ibland ta hur lång tid som helst eftersom jag sitter och funderar på hur jag ska uttrycka mig för att få fram vad jag vill säga. Då är det kanske inte den bästa idén att starta en blogg som kräver att man producerar lite texter med jämna mellanrum. Men nu tänker jag så här, om jag inte tränar på det och tvingar mig själv att skriva så kommer jag aldrig att bli bättre. Så det var bara att starta bloggen och se hur det går.




Mina ambitioner med bloggen var inte så stora utan jag ville bara ha en plats där jag kunde skriva lite när jag kände för det. Fokus skulle vara på min egen resa mot att bli ekonomiskt fri, sluta jobba och göra något roligare, men också att kunna skriva om andra ämnen som intresserar mig.

Antalet läsare ökar lite för varje månad, även om det går ganska sakta, men jag är förvånad och tacksam att så många ändå är intresserade av att läsa. När jag jämför med vad andra bloggar har åstadkommit under deras första år så kan jag konstatera att jag ligger lite efter men det gör inte så mycket.

Ett extra tack går till de bloggar som har valt att lägga till mig i deras länklista. Bloggarna Utdelningsseglaren och Kronan till miljonen är de som lockar hit flest besökare och ser till att läsarkretsen består av några fler än jag själv och min mamma. Har du själv en blogg och tycker att det ibland finns något läsvärt här så skulle jag bli mycket glad om du vill lägga till mig i din länklista på din blogg. Min egen lista till höger består av många bloggar men skulle jag ha missat din så skicka ett meddelande till mig så löser vi det.

Att starta en blogg visade sig var ganska roligt så jag fortsätter ett år till.

torsdag 11 januari 2018

Utdelningstillväxt

Nu när 2017 är slut och jag vet hur mycket utdelningar jag fick så kan jag räkna ut förra årets utdelningstillväxt för min portfölj.

Jag fyller varje månad på med nya aktier och dessa ökar självklart den totala utdelningen, men det är också viktigt att utdelningen från de befintliga aktierna ökar varje år. Extra viktigt blir det den dag jag slutar jobba och ska leva på utdelningarna. Då måste utdelningarna fortsätta att öka lite varje år för att täcka inflationen.




Utdelningstillväxt brukar jag räkna ut på följande sätt. Jag tar antalet aktier i portföljen vid årsskiftet och räknar ut hur mycket den totala utdelningen blir baserat på hur mycket de olika företagen delade ut under 2017. Sedan gör jag på samma sätt fast baserat på utdelningen för 2016 för att kunna jämföra. En nackdel med detta är att när jag köper nya aktier och ändrar balansen i portföljen så påverkas alla tidigare års jämförelser. En lösning är att bara räkna på de innehav man hade vid varje årsskifte men jag är mer intresserad av att veta hur mina befintliga innehav skulle ha utvecklats.

Så här ser det ut för de senaste åren:
2014 6.45%
2015 7.29%
2016 5.02%
2017 4.71%

Förra året blev det alltså en ökning med 4.71% vilket jag är nöjd med eftersom jag äger en del preferensaktier och andra högutdelare som inte höjer utdelningen. Totalt så var det 21 bolag som höjde utdelningen och 3 som sänkte medan 15 var oförändrade.

Mitt mål är att ha en tillväxt som är minst 3 procent och det har jag klarat de senaste åren. Fortsätter det på samma sätt så kommer mina utdelningar att växa även när jag slutar att köpa mer aktier och jag kan se fram emot lite mer pengar för varje år.

söndag 7 januari 2018

Gamla och nya mål

Nytt år och då passar det väl bra att utvärdera förra årets mål och se hur det gick. Jag hade flera olika mål för 2017 men eftersom denna blogg handlar om ekonomi och sparande så var det endast mål fokuserade på ekonomi som jag berättade om här.

Sparande
Mål 2017: 230 000 kr
Resultat: 265 000 kr

Detta målet klarade jag lätt eftersom jag lyckades hålla nere mina utgifter mer än väntat vilket gjorde att det blev en hel del över till sparande. Jag är mycket nöjd med att ha sparat så mycket och det var 40 000 kr mer än 2016.

Utdelningar
Mål 2017: 75 000 kr
Resultat: 82 811 kr

Jag tyckte jag tog i lite extra när jag satte detta målet men jag klarade det med god marginal. Den största anledningen var att jag investerade en hel del i aktier som gav mig utdelning redan första året.

Övriga inkomster
Mål 2017: 12 000 kr
Resultat: 6 759 kr

Målet var att få in lite extra inkomster under året från olika källor. Jag får erkänna att jag varit lite lat när det gäller detta och därför misslyckades jag med att uppnå målet och fick bara in lite mer än hälften.

Mål 2018


Sparande: 250 000 kr
Jag tror att både mina inkomster och normala utgifter kommer att ligga på samma nivå som förra året. Jag planerar att lägga lite mer pengar på t.ex. resor, så därför blir målet att spara lite mindre än 2017. Som vanligt så kommer jag att använda alla pengarna som sparas till att köpa nya aktier.

Utdelningar: 115 000 kr
Årets mål blir att få 115 000 kr i utdelningar under året. Jag hoppas att några bolag höjer utdelningen och så kommer jag att hinna köpa lite aktier innan utdelningssäsongen börjar till våren. Det kan ändå bli tufft att nå målet.

Extra inkomster: 10 000 kr 
Jag misslyckades med att nå detta målet förra året så jag justerar ner summan lite i år.

Extrajobb
Ett nytt mål för året blir att skaffa ett extrajobb. Det kommer troligen bli så att jag startar ett eget bolag så att jag kan ta något roligt frilansuppdrag vid sidan om mitt normal jobb. Jag sätter ingen speciell summa som jag vill uppnå utan målet är att få i gång allt och få minst ett uppdrag som ger pengar.

Resor
2017 var ett dåligt år för resor för min del så detta året är planen att resa mer. Jag har mycket idéer och lösa planer men inget är bestämt ännu. Utmaningen är att resa så mycket jag kan men utan att det kostar för mycket pengar.

onsdag 3 januari 2018

Nyårslöften

I går var jag och tränade på gymmet för första gången detta året vilket visade sig vara ett big mistake, big, huge! Jag var inte direkt ensam om man säger så, stället kryllade av folk. Det är förstås ingen nyhet utan händer varje år när folk ska börja ett bättre och hälsosammare liv.

Att börja träna brukar vara ett vanligt nyårslöfte men efter max några veckor så brukar 90% av alla nya vara borta. En del lovar att dricka mindre eller ingen alkohol, men när helgen kommer så är det ju gott med några glas vin, och så är även det löftet brutet.

Faktum är att nästan alla som avger nyårslöften kommer att misslyckas med att hålla dem. Då kan man tycka att folk borde inse detta och lova saker som de kan hålla, men självinsikt är inte folks starka sida. På gymmet såg jag personer som jag är helt säker på att jag inte sett någon gång sedan samma tid förra året. Om de inte lyckades då hur stor är chansen att de lyckas i år?




Jag som är intresserad av ekonomi och sparande gillar nyårslöften av ekonomisk karaktär. Kanske är det i år du ska få koll på din ekonomi, sänka dina utgifter eller starta ett buffertsparande. Här är några enkla tips för att öka chansen att lyckas:

Skriva ner målen
Ett löfte under nyårsfyllan glöms lätt bort. Skriv ner vad du vill göra och hur du ska nå målet, var så detaljerad som möjligt.

Realistiska mål
Man kan inte ändra allt på en gång även om man skulle vilja. Det är större chans att lyckas om målen är mindre och realistiska.

Delmål
Delmål hjälper dig att se till att du är på rätt väg. Det är bra för motivationen när man kan "pricka av" sina delmål med jämna mellanrum.

Uppföljning
Om du har en klar beskrivning av dina mål samt några delmål så är det lätt att följa upp och se hur det går. Regelbundna uppföljningar gör att du kan förändra om något inte fungerar och du ser att planen inte håller.

Kontinuitet
I början så kan de flesta förändringar kännas jobbiga men efter en tid så blir det en vana och till slut blir det rutin. Då sker det nästan automatiskt utan att man behöver tänka på det.

Som alltid när man vill göra en förändring så händer det inte av sig själv. Det kräver tid och engagemang, något som många saknar och därför misslyckas man. Att ta tag i sin ekonomi och verkligen få koll på inkomster och utgifter är något man kommer ha nytta av det under resten av livet.

måndag 1 januari 2018

Rapport December

Det nya året har börjat, men innan jag vänder blad så ska december månad summeras.

Jag publicerade månadsrapporter hela förra året och jag har funderat på om jag ska fortsätta göra det även detta år. Troligtvis kommer jag att fortsätta eftersom rapporterna ger mig en överblick över hur det har gått, samt så tvingar inläggen mig att verkligen sammanställa siffrorna varje månad. Nu andra året så blir det också lite roligare eftersom jag kan jämföra med samma månad föregående år.





Inkomster: 30 143 kr

Inkomsterna utgörs av min lön och var samma som förra månaden.

Utgifter: 9 192 kr

Utgifterna för december var lägre än vad jag räknade med. Eftersom jag har använt mitt kort när jag köpte julklappar och annat så ska det inte betalas förrän nästa månad.

Jag har haft som ett mål för året att mina utgifter i snitt ska ligga under 10 000 kr per månad. Nu är året slut och jag kan konstatera att snittet blev 10 028 kr. Det var retfullt nära men jag får försöka klara det nästa år i stället. Snittet för 2016 var 10 325 kr så det är en liten förbättring.

Extra Inkomster: 459 kr

Det var dåligt med extra inkomster under december och under snittet för året.

Utdelningar: 2 432 kr

December är den sämsta utdelningsmånaden på hela året. Jag fick 2 432 kr vilket ändå är 116% mer än än samma månad förra året.

Total fick jag 82 811 kr i utdelningar för året.

Portföljen: -0.81 %

Det blev ytterligare en månad med minus i portföljen om man inte räknar med nya insättningar. Det såg länge bra ut och jag trodde att jag skulle sluta på plus, men de sista börsdagarna så gick det ner en del.

Totalt gick portföljen upp 3.78% för året. Det är väl inte jättebra men bl.a. banker och HM drog ner resultatet.

Jag förde över 20 000 kr till Avanza under december och totalt var portföljen vid månadsskiftet värd 1 800 243 kr.

Bloggen

Antalet besökare på bloggen ökande med 35% under december vilket jag gillar.

Målet för antalet följare på Twitter var 200 för månaden. Det gick bättre än så och ökade med 60 till totalt 246. Jag hoppas på över 300 när januari är slut och vill du följa mig så heter kontot @moneyfnothing och du hittar det här.

Övrigt

Några dagar ledigt mellan jul och nyår var inte fel men i morgon är dags att börja jobba igen. Mitt mål är ju att sluta jobba under 2020 och om jag jobbar hela det året så är det 752 arbetsdagar kvar.