Sidor

onsdag 3 januari 2018

Nyårslöften

I går var jag och tränade på gymmet för första gången detta året vilket visade sig vara ett big mistake, big, huge! Jag var inte direkt ensam om man säger så, stället kryllade av folk. Det är förstås ingen nyhet utan händer varje år när folk ska börja ett bättre och hälsosammare liv.

Att börja träna brukar vara ett vanligt nyårslöfte men efter max några veckor så brukar 90% av alla nya vara borta. En del lovar att dricka mindre eller ingen alkohol, men när helgen kommer så är det ju gott med några glas vin, och så är även det löftet brutet.

Faktum är att nästan alla som avger nyårslöften kommer att misslyckas med att hålla dem. Då kan man tycka att folk borde inse detta och lova saker som de kan hålla, men självinsikt är inte folks starka sida. På gymmet såg jag personer som jag är helt säker på att jag inte sett någon gång sedan samma tid förra året. Om de inte lyckades då hur stor är chansen att de lyckas i år?




Jag som är intresserad av ekonomi och sparande gillar nyårslöften av ekonomisk karaktär. Kanske är det i år du ska få koll på din ekonomi, sänka dina utgifter eller starta ett buffertsparande. Här är några enkla tips för att öka chansen att lyckas:

Skriva ner målen
Ett löfte under nyårsfyllan glöms lätt bort. Skriv ner vad du vill göra och hur du ska nå målet, var så detaljerad som möjligt.

Realistiska mål
Man kan inte ändra allt på en gång även om man skulle vilja. Det är större chans att lyckas om målen är mindre och realistiska.

Delmål
Delmål hjälper dig att se till att du är på rätt väg. Det är bra för motivationen när man kan "pricka av" sina delmål med jämna mellanrum.

Uppföljning
Om du har en klar beskrivning av dina mål samt några delmål så är det lätt att följa upp och se hur det går. Regelbundna uppföljningar gör att du kan förändra om något inte fungerar och du ser att planen inte håller.

Kontinuitet
I början så kan de flesta förändringar kännas jobbiga men efter en tid så blir det en vana och till slut blir det rutin. Då sker det nästan automatiskt utan att man behöver tänka på det.

Som alltid när man vill göra en förändring så händer det inte av sig själv. Det kräver tid och engagemang, något som många saknar och därför misslyckas man. Att ta tag i sin ekonomi och verkligen få koll på inkomster och utgifter är något man kommer ha nytta av det under resten av livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar